skip to Main Content

Bieb kiest voor groen vervoer

De Bibliotheek Wil Overstappen Naar Groen Vervoer

Bibliotheek Utrecht wil dat boeken zoveel mogelijk met groen vervoer worden overgebracht naar en van de filialen. De bieb is nu een samenwerking aangegaan met duurzaam transportbedrijf City Hub…

UTRECHT – Bibliotheek Utrecht heeft een overeenkomst gesloten met duurzaam transportbedrijf City Hub. Dit bedrijf neemt het transport van ongeveer vijfhonderdduizend boeken per jaar op termijn volledig voor zijn rekening. Het gaat om boeken die worden verdeeld over de dertien bibliotheekvestigingen in de stad. City Hub gaat dat transport volledig emissieloos doen. De vervoerder stoot niet alleen niks uit, ook wordt het aantal ritten tot een minimum beperkt door ritten naar verschillende klanten zoveel mogelijk te combineren. Deze samenwerking heeft gevolgen voor het wagenpark van de bibliotheek, dit wordt gereduceerd tot twee elektrische auto’s.

Verbouwing en nieuwbouw

Lennart ter Beek, facilitair manager Bibliotheek Utrecht, is blij met de samenwerking met City Hub: ,,Ik ben er trots op dat met deze samenwerking het hele logistieke proces van Bibliotheek Utrecht emissieloos wordt.” De bibliotheek wil overigens op meerdere fronten duurzaam zijn. Ook bij verbouwingen en nieuwbouw van vestigingen houdt de organisatie daar rekening mee.

Alternatieve vormen

De gemeente zal blij zijn met deze stap, in de stad wordt al veel gedaan aan verduurzaming. In 2030 wil de gemeente de CO2-uitstoot gehalveerd hebben. Groen- en mobiliteitswethouder Lot van Hooijdonk: ,,Door onze uitstoot te beperken kunnen we gevolgen van klimaatverandering zoals extreem weer en luchtvervuiling een halt toe roepen. Dat is een enorme uitdaging waar iedereen iets van zal merken.” Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar alternatieve vormen van energie en ingezet op deelvervoer in de stad.

(Foto: Citynieuws / Jardo Louw)

Lees ook…

Centraal Museum terug in Oud Amelisweerd

Back To Top
Zoeken