skip to Main Content

Het Breed 50 jaar jong!

Het Breed, ‘Plan Van Gool’, in Buikslotermeer werd vijftig jaar geleden opgeleverd. Na een grondige renovatie, waar jaren van verhitte discussies aan vooraf gingen, is de wijk klaar voor de toekomst en… populairder dan ooit!

NOORD – Wooncomplex Het Breed was in 1969 afgerond. Op een braak-
liggend terrein in Noord moesten meer dan duizend woningen verrijzen om tegemoet te kunnen komen aan de vraag naar woonruimte in Amsterdam. Het was de tijd van grote woningbouwprojecten, in wijken als de Bijlmermeer, Molenwijk en dus ook Buikslotermeer. Het ontwerp van architect Frans van Gool viel het meest in de smaak. Het Plan Van Gool is een ensemble van negen woonblokken van vijf woonlagen met karakteristieke gebolde balkonbalustrades. Herhaling en anonimiteit waren volgens Frans van Gool kwaliteiten die horen bij het wonen in een stedelijke omgeving.

Renovatie
Ook vond hij dat het verschil tussen ‘binnen’ en ‘buiten’ duidelijk moest zijn. De woonblokken, die rond groene binnenhoven zijn gegroepeerd, zijn met elkaar verbonden via sluisbruggen, die doen denken aan toegangsslurven voor vliegtuigen. De woningen worden ontsloten door galerijen op de begane grond en de derde verdieping. Het project trok na oplevering ‘hippe’ gezinnen met jonge kinderen die interesse hadden in de ruime woningen en de groene omgeving. De 1176 woningen zijn de afgelopen jaren ingrijpend gerenoveerd om de woningen duurzamer, veiliger en comfortabeler te maken. Zo werden er duizend zonnepanelen op de daken geplaatst. Die renovatie was hard nodig, want sinds de oplevering, 50 jaar geleden, was er nooit groot onder-
houd uitgevoerd. Toch verliep het renovatieproces lange tijd moeizaam. Bewoners vreesden dat hun maandelijkse lasten flink zouden stijgen.

Monument

Ook was een aantal bewoners fel gekant tegen het plan om de luchtbruggen die de ‘bovenstraten’ met elkaar verbinden alleen nog toegankelijk te maken voor bewoners. De renovatie heeft 120 miljoen euro gekost. Het ‘Plan Van Gool’ is weer ‘toekomst-
proof’. Het ensemble van deze flats
is inmiddels zelfs voorgedragen als jong monument. Van Gool heeft die erkenning niet meer mogen meemaken, hij overleed precies drie jaar geleden, op 25 oktober 2015.

 

Back To Top
Zoeken