skip to Main Content

Extra woonruimte loont in Noord   

Bewoners van andere stadsdelen zullen misschien met enige jaloezie naar Noord kijken. Daar is immers vaak nog ruimte om meer woonruimte te creëren. Bewoners die al tijdens de bouw kiezen voor  extra vierkante meters profiteren daar zelfs vóór oplevering van hun woning al van…  

NOORD  – Nee, zo gek als het in de oude stadwijken is, is het nog niet in Noord. Maar hoe lang zal het duren alvorens ook hier elke vierkante meter extra goud geld oplevert? Noord wordt steeds populairder, niet in de laatste plaats door de aanleg van de Noord-Zuidlijn. Sommige bewoners pakken de (extra) ruimte nu het nog kan. Zoals de eigenaar van een woning aan Zuideinde die aan de achterzijde zijn woning, over de volledige breedte,  drie meter liet uitbouwen en twee dakkapellen liet aanbrengen. Het is een luxe waar ze elders in de stad slechts van kunnen dromen. Kiest men in het centrum steeds vaker voor ‘onderkeldering’ om extra leefruimte (en toekomstig rendement) te creëren, in Noord is vaak nog gewoon ruimte om het huis. Maar of het nu onder of rond de woning is, elke vierkante meter die kan worden toegevoegd, levert snel geld op. Voor een aantal bouwwerkzaamheden is wel een vergunning nodig, zoals een dakterras, dakopbouw, balkon en een wijziging in de constructie. Wanneer de gemeente ontdekt dat er is bij- of aangebouwd zonder vergunning, dan loopt de eigenaar het risico dat het bouwsel moet worden afgebroken. Zonde, want niemand twijfelt er aan dat de Amsterdamse woninggekte ook Noord bereikt, of dat al heeft gedaan.  

Met zwembad
Zo staat een nog niet opgeleverde woning aan de Elzenhagensingel in de verkoop voor €650.000, terwijl de oorspronkelijke vraagprijs €430.000 was. De makelaar liet weten dat die prijsstijging van €220.000 te wijten is aan de kosten van de uitbouw (€32.900) en de gekte op de huizenmarkt. Terwijl; steeds meer bewoners in de oude wijken klagen over buren die er op los klussen en verzakkingen, scheuren, wateroverlast, verlies van groen en rust in binnentuinen en bouwlawaai veroorzaken, is er in Noord meer ruimte voor het realiseren van  serres, souterrains, extra verdiepingen, dakterrassen of… een heus zwembad, zoals in de landelijke woning in de Van Zeggelaarstraat die vier jaar geleden te koop stond voor, toen nog, ‘slechts’ €549.000.

Back To Top
Zoeken