skip to Main Content

Wie bouwt de scholen in Noord?

In Noord wordt volop
gebouwd. Alleen al aan de Noordelijke
IJ-oevers-West, met daarin Overhoeks en Buiksloterham, zullen tot 2040 circa 21.000 nieuwe inwoners
verwelkomen. Dat
betekent dat er nieuwe scholen moeten komen. Maar wie bouwt die scholen..?

NOORD –  Na de vakantie opende basisschool Klein Amsterdam zijn deuren. Tot en met november is de school gevestigd tegenover de Paradijsappelstraat, waarna eind november een pand aan de Tuinderijlaan wordt betrokken. Op termijn wil Klein
Amsterdam zich vestigen in het NDSM-gebied. Trots spreekt het schoolbestuur op zijn website over ‘ons gloednieuwe, geheel uit hout opgetrokken schoolgebouw, speciaal voor ons ontworpen door architectenbureau SeARCH uit Amsterdam-Noord’. Klein Amsterdam zal niet de laatste nieuwe basisschool in Noord zijn. Vanaf 2023 moeten er drie nieuwe basisscholen zijn gebouwd om kinderen in hun eigen wijk naar school te laten gaan. Alleen al in het NDSM-gebied moeten er zevenduizend woningen komen om aan de woonbehoefte te voldoen. Maar voor ouders die in een van de nieuwe wijken gaan wonen, zou het vinden van een basisschool voor hun kroost wel eens allesbehalve vanzelfsprekend kunnen zijn. Want wie bouwt die school? Bouwbedrijven hebben het werk voor het uitzoeken en het bouwen van scholen staat niet bovenaan hun verlanglijstje. De reden is dat de bouw van eengezinswoningen minder complex is dan die van een school. Daar zijn immers meerdere partijen bij betrokken en er worden meer eisen aan gesteld. Het gevolg is dat er óf niet gebouwd wordt of dat door gebrek aan concurrentie de prijzen oplopen.

In de kou..?
Marco van Zandwijk, van kenniscentrum Ruimte-OK dat scholen en gemeenten adviseert over scholenbouw, sprak eerder zijn bezorgdheid uit: ,,Aannemers schrijven niet meer op elke aanbesteding in, want ze hebben werk genoeg. We hebben het over tekorten aan onderwijzers, een gebrek aan vaklieden in de bouw, een gebrek aan grondstoffen en daarmee aan gebouwen. We laten onze kinderen toch niet in de kou zitten?”

Back To Top
Zoeken