skip to Main Content

Herinneringskunst in Volewijck en Van der Pek 

Om de bewoners te herdenken die in de oorlog omkwamen tijdens de geallieerde bombardementen, liggen er elf putdeksels met afbeeldingen in Noord 
 
NOORD – Vorig jaar was het 75 jaar geleden dat er in Noord ruim tweehonderd mensen hun leven verloren tijdens bombardementen van de geallieerden. Zij hadden het gemunt op de Fokkerfabriek die werd gebruikt door de Duitse bezetter. Maar de meeste bommen vielen in de woonwijken ernaast. Vrijwel alle slachtoffers waren burgerslachtoffers. Behalve veel huizen werden ook een klooster en kerk verwoest. Omdat het bommen van onze bondgenoten waren, is deze tragische gebeurtenis altijd een gevoelig onderwerp geweest. Sinds 15 december ligt er in Volewijck en de Van der Pekbuurt bijzondere kunst op straat: kunstenares Hester Oerlemans ontwierp elf gekleurde putdeksels met afbeeldingen die met de gebeurtenis in 1943 te maken hebben. Bewoners als Harry Sablerolle, die de aanval hebben meegemaakt, juichen het toe dat er zo veel aandacht voor de gebeurtenis is en de slachtoffers die daarbij zijn gevallen. Voordat de kunstenares het project begon, sprak ze met verschillende buurtbewoners. Ze merkte toen dat het nog erg leeft. Ze wil met haar kunst vooral de slachtoffers herdenken.  
 
Commentaar 
Oerlemans maakt behalve schilderijen ook tekeningen, video’s en keramische objecten. In haar werk wil ze verschillende werelden mengen en levert ze op een speelse manier commentaar op de alledaagse werkelijkheid. Ze woont en werkt zowel in Berlijn als Arnhem. en exposeert in binnen- en buitenland.  
 

Back To Top
Zoeken