skip to Main Content

Onderzoek van Museum voor Straatkunst 

Naar verwachting gaat het Museum voor Graffiti en Straatkunst op de NDSM-werf eind dit jaar open. Om te zorgen dat het aanbod goed aansluit op de vraag, wordt nu al om de input van het publiek gevraagd. 

NOORD – Op dit moment is het team van Street Art Today de eerste expositie in het Museum voor Graffiti en Straatkunst in Noord aan het samenstellen. Daarbij wordt niet over één nacht ijs gegaan. Hoewel het museum pas eind dit jaar of zelfs begin 2020 opengaat, inventariseert de organisatie nu al de wensen van het publiek met betrekking tot die tentoonstelling. Zo heeft Sam Rees, een van de medewerkers, via social media een vragenlijst verspreid. Hij vraagt onder meer wat bezoekers het liefst van straatkunst willen weten; zijn ze vooral benieuwd naar de geschiedenis of juist naar de verschillende vormen die er zijn? Ook is hij benieuwd hoe ze die informatie zouden willen ontvangen – tekst, video, app, audiotour – en van welke kunstenaar ze graag werk zouden zien.

Allergrootste ter wereld
Met een oppervlakte van 7.000 m² moet het museum in de voormalige Lasloods op de NDSM-werf het allergrootste straatkunstmuseum ter wereld worden. De opening stond gepland voor de zomer van vorig jaar, maar de renovatie van de loods bleek ingrijpender dan verwacht. Vooral de verbouwing van het dak bleek een tijdrovende arbeidsintensieve exercitie. Zowel de organisatie als de kunstenaars die er gaan exposeren, kunnen niet wachten tot de opening een feit is. Om voor de hand liggende redenen exposeert het museum geen bestaand werk, maar worden alle werken speciaal voor het museum gemaakt. De collectie telt nu al ruim 150 kunstwerken.

Anne Frank
Totdat het museum zijn deuren opent, kunnen liefhebbers al kijken naar straatkunst in de openbare ruimte. In Molenwijk is bijvoorbeeld een muurschildering van Karski & Beyond te zien. Op de gevel van het museum in wording staat een portret van Anne Frank.

Back To Top
Zoeken