skip to Main Content

Den Haag tegen laaggeletterdheid

In Het Taalhuis In De Centrale Bibliotheek Wordt Hulp En Informatie Aangeboden.

De Haagse Week van Lezen en Schrijven komt eraan. Dat is geen overbodige luxe. Vooral in Escamp, Laak en Centrum is het percentage laaggeletterden schrikbarend hoog.

DEN HAAG – Prinses Laurentien vertelde in CITY vorige week gepassioneerd over haar werk om laaggeletterdheid in Nederland tegen te gaan. Dat kan ze natuurlijk niet alleen. In Den Haag kunnen laaggeletterden tijdens de Haagse Week van Lezen en Schrijven (20 – 24 september) terecht bij Bibliotheek Den Haag. Laaggeletterden zijn mensen die moeite hebben met taal, rekenen en digitale vaardigheden. In Den Haag is ongeveer 24 procent van de inwoners laaggeletterd. In de stadsdelen Escamp, Laak en Centrum is het percentage laaggeletterden het hoogst (respectievelijk 38 procent, 50 procent en 34 procent). Daarom organiseert de bibliotheek deze maand diverse activiteiten, juist in deze drie gebieden. Met allerlei activiteiten en projecten wil de bibliotheek laaggeletterdheid verminderen. De Haagse Week van Lezen en Schrijven sluit aan op de Landelijke Week van Lezen en Schrijven.

Taalwandeling

In het Taalhuis in de Centrale Bibliotheek wordt hulp en informatie aangeboden over het leren van de Nederlandse taal. Uiteraard kunnen ook leuke boeken worden geleend. In het Taalhuis en de bibliotheekvestigingen kan iedere Hagenaar een gratis goodiebag ophalen om daarna samen met een taalmaatje (iemand die Nederlands leert) de Taalwandeling te lopen. Dat betekent samen met iemand praten, lezen, luisteren en lopen. Met de Ommetje-app worden de stappen geteld. De Taalwandeling wordt feestelijk afgesloten op vrijdag 24 september, de dag waarop de Haagse Week van Lezen en Schrijven wordt afgesloten. Voor wie nog schroom heeft om voor zijn laaggeletterdheid uit te komen, nog even de woorden van prinses. Laurentien: ,,Je denkt dat je de enige bent. Het overwinnen van die schaamte en het doorzettingsvermogen dat daaruit voortkomt vraagt om heel veel moed. Maar deze mensen verdienen het om geprezen te worden voor de stappen die ze zetten om zich te ontwikkelen.”

(Foto: Martijn Beekban)

Lees ook…

Art Nouveau Festijn-Den Haag rond 1900 gaat voluit

Back To Top
Zoeken