skip to Main Content

Centraal Museum koopt bijzonder ontwerp aan

Centraal Museum Koopt Bijzonder Ontwerp Aan

Een bijzonder ontwerp van Jan Toorop is door het Centraal Museum aangekocht. Het betreft een voorwerp dat voor veel ophef binnen de protestantse gemeente zorgde.

UTRECHT – De Utrechtse ontwerper Jan Toorop zorgde in de vroege twintigste eeuw voor veel ophef binnen de Domkerk. Hij was in 1908 katholiek geworden en daarom wilden leden van de protestantse gemeente niet dat een ontwerp voor een glas-in-loodraam van zijn hand in de kerk kwam te hangen. Het kerkbestuur had dit graag gewild, maar zag er vanwege het protest toch vanaf. Toorop had in 1927 nóg een ontwerp gemaakt, waarvan het bestaan lange tijd niet bekend was. Beide ontwerpen dragen de titel ‘Aanbidding der Koningen’. Dit tweede ontwerp is aangekocht door het Centraal Museum. Artistiek directeur Bart Rutten: ,,Wij zetten ons in voor het behouden van erfgoed uit Utrecht, beeldende kunst, mode en toegepaste kunst. We zijn dan ook zeer blij met deze prachtige aanwinst.” Het eerste ontwerp van Toorop is eigendom van het Catharijneconvent. Dit ontwerp was bedoeld voor een elf meter hoog raam. Toorop noemde dit ontwerp zelf een ‘krabbel’.

Belangrijkste

Toorop was geboren in toenmalig Nederlands-Indië in 1858. Hij was één van de belangrijkste beeldend kunstenaars uit zijn tijd. Hij hield zich als schilder onder andere bezig met de impressionistische stijl, pointillisme en symboliek. In 1928 overleed hij.

Back To Top
×Close search
Zoeken