skip to Main Content

Begoniastraat 6 is nu monument

Begoniastraat 6 Is Een Gemeentelijk Monument, Maar Het Is Onbekend Wat Dit Betekent.

Gerenoveerd en verkocht, of toch een documentatiecentrum? Het is allemaal nog onzeker. Wel zeker is dat Begoniastraat 6 een gemeentelijk monument is.

NOORD – Eind mei 2019 schreef CITY al over het melkwinkeltje aan de Begoniastraat 6. Toen werd het artikel afgesloten met een onheilspellend bericht: ‘Na afloop van de expo zullen verkoop en renovatie van het pand de sporen van het verleden voorgoed uitwissen’. Maar of dat inderdaad gaat gebeuren? Onlangs is het interieur van het pand bestempeld tot gemeentelijk monument. Dit komt doordat het interieur de afgelopen honderd jaar nagenoeg intact is gebleven. Er heeft ook nooit een renovatie plaatsgehad. In een reactie laat Ymere aan CITY weten dat het nog niet bekend is wat de nieuwe status met de plannen gaat doen, maar: ,,We hebben veel ervaring met oudere panden in Amsterdam. Daar gaan we respectvol mee om”.

Renovatie en verkoop

Voordat het pand een gemeentelijk monument werd, had Ymere het plan om de Begoniastraat 6 te renoveren en vervolgens te verkopen. Het pand viel immers onder een groter verkoopplan van 64 woningen. Stadsherstel biedt het bedrijf in elk geval een uitweg. De organisatie wil het pand kopen in de huidige staat. Frits Prior, ontdekker van het monument, zou graag zien dat het een documentatiecentrum wordt over de volkshuisvesting en de geschiedenis van het stadsdeel. Er moet dan ook een klein museum komen, vindt hij.

(Foto: Stadsarchief Amsterdam / Martin Alberts)
Back To Top
Zoeken