skip to Main Content

 10 vragen aan Cees Holtkamp

Quote: Amsterdammers pikken het als eerste op!

Cees Holtkamp (76) is de bekendste banketbakker van Amsterdam. De patissier pur sang droeg zijn winkel twaalf jaar geleden over aan dochter Angela. Cees woont, samen met echtgenote Petra (67), boven de zaak aan de Vijzelgracht en is nog steeds actief. Zo schreef hij de culinaire biografie De Banketbakker en bakt hij voor Foodtube regelmatig samen met kleindochter Stella.

 

1 Hoe Amsterdams bent u?

,,Ik houd van de stad. Ik ben opgegroeid in Schipluiden, een dorp bij Delft. Maar deze stad fascineerde me als kind al. Kon ook niet wachten tot ik op mijn 21e eindelijk in Amsterdam ging wonen. En nu woon ik er al 55 jaar.”

 

2 Wat is voor u het typische Amsterdam-gevoel?

,,Dat is meer een karaktertrek dan gevoel. De Amsterdammer is ergens snel voor in, hij staat open voor verandering. Mijn broers zitten ook in het bakkersvak en hebben winkels in omliggende gebieden. Als we met z’n allen besloten iets nieuws te lanceren dan pikten alleen de Amsterdammers het meteen op.”

 

3 Wat bakt u het liefst in de decembermaand?

,,Een klassieker: De Moskovische tulband. Het is gemakkelijk te maken, maar je moet wel secuur zijn. Zo moet je de boter in dobbelstenen van vijf centimeter snijden en dat door de bloem wentelen. Het recept staat ook in mijn boek, De Banketbakker.”

 

4 Is er ook een smaak of lekkernij waar u geen fan van bent?

,,Ik houd niet van kokos. Daarom hadden we vroeger zelden iets met kokos in de winkel liggen.”

 

5 Waar kunt u geen genoeg van krijgen?

,,Cheesecake. Met die machtige koekjesbodem en de roomkaas. Vooral dat zuurtje van de compote van bosbessen of aalbessen die erbovenop ligt vind ik lekker. Ik houd van eenvoudig als de ingrediënten maar van zeer goede kwaliteit zijn. Niet te ingewikkeld.”

 

6 U geeft ook rondleidingen te geven als stadgids, is dat een hobby?

,,Ik heb een fascinatie voor de oude binnenstad. Ik heb me bij het Gilde opgegeven en geef nu regelmatig rondleidingen. Het gaat natuurlijk niet alleen om gebouwen, maar om het totaalverhaal. Mensen moeten de sfeer van de stad kunnen proeven. Ik pas me aan de gasten aan, net als in de winkel. De klant is koning.”

 

7 Wat is uw favoriete gebouw in de stad?

,,Het Walen Weeshuis, beter bekend als Maison Descartes. Het is onze ‘buurman’. Mijn vrouw en ik kijken al dertig jaar uit op het monumentale gebouw aan de Vijzelgracht. De eenvoud en stijl verveelt nooit.”

 

8 Heeft u een voorkeur voor een bepaalde bouwstijl?

,,Juist de diversiteit is uniek. Ik fietste vanochtend nog over de Keizersgracht. Ik kijk graag om me heen. Ik ontdekte in de flauwe bocht naar de Leidsegracht een dertigtal panden. Allemaal verschillend: een halsgevel naast een pakhuis en daarnaast weer een trapgevel. Juist die diversiteit is schitterend.”

 

9 Wat is uw geheime restauranttip?

,,Restaurant Amsterdam in West. Daar eten driehonderd man in een oude fabriekshal. Het is er eenvoudig, gezellig en kindvriendelijk. Het zit er altijd bomvol.”

 

10 Afschaffen in 020?

,,Scooters. Die moeten elektrisch zijn of naar de rijbaan verplaatsen. Ik ben een echte fietser en het is nu te gevaarlijk op het fietspad.”

 

 

 

 

 

Back To Top
Zoeken