skip to Main Content

Zuidoost in de toekomst

Tijdens het festival We Make The City werd in De Bonte Kraai het Grote Gentrificatiedebat over het stadsdeel gevoerd. De hamvraag was: verandert Zuidoost straks in een yuppenwijk?

ZUIDOOST – In vele delen van de stad is sprake van ‘gentrificatie’, een proces waarbij buurten steeds meer kapitaalkrachtige bewoners krijgen en tegelijkertijd de minder draagkrachtigen uit die wijken worden verdreven. Tijdens het festival We Make The City boog stadsgeograaf Fenne Pinkster zich met bewoners en politici over de vraag of Zuidoost ook aan het ‘veryuppen’ is. Het Grote Gentrificatiedebat vond plaats in De Bonte Kraai. AT5 zond het live uit.

Voelbaar
Volgens Pinkster, die veel research deed naar de ontwikkeling van Zuidoost, is in het stadsdeel vooralsnog nog geen sprake van gentrificatie. ,,Het inkomen en de huizenprijzen stijgen wel gestaag de afgelopen jaren, maar minder hard dan in de rest van de stad.”
Feit is wel dat er duizenden woningen bijkomen, óók in het hogere segment. Dat type woning staat er nu amper. Bewoner Sarita Bajnath: ,,Het moet misschien nog beginnen, maar dat gevoel is wel voelbaar onder de inwoners. Alle mensen die zich hebben ingezet voor de Bijlmer, die hebben gezorgd dat hier nog leven is, mogen we niet vergeten.”

Voorrang
Ook antropoloog Mitchell Esajas is bezorgd. Er zijn steeds meer studenten en creatievelingen in Zuidoost, vaak de eerste nieuwe bewoners die gentrificatie voorgaan, stelt hij. Is het een kwestie van tijd voordat er geen plek meer is voor de oorspronkelijke bewoners? Om dat te voorkomen, wil stadsdeelbestuurder Dirk de Jager bij de verdeling van woningen van nieuwbouwprojecten voorrang geven aan oude bewoners. Maar dat ziet Rochdale, dé woningbouwvereniging van Zuidoost, niet zitten. Wél wil Rochdale zorgen voor woningen met lagere huren. De boodschap van het debat: arm, rijk, oud, jong. Iedereen moet zich welkom voelen in Zuidoost!

Back To Top
Zoeken