skip to Main Content

Woningbouw aan het Vreeswijkpad

Een Impressie Hoe De Nieuwbouw Eruit Komt Te Zien.

De gemeente heeft de opdracht voor de realisatie van 135 woningen aan het Vreeswijkpad uitbesteed. Een burgerjury, bewoners van Gein, beoordeelde de inzendingen.

ZUIDOOST – Aan het Vreeswijkpad in Gaasperdam komen 135 woningen, waarvan tenminste tweederde in het middeldure koopsegment. Het project bestaat uit 44 benedenwoningen en 91 appartementen. Dit is een bijzonder locatie, want de afgelopen veertig jaar is hier weinig veranderd. De gemeente zocht al sinds eind vorig jaar naar een gebiedsontwikkelaar  en heeft die nu gevonden. Het bedrijf dat de klus gaat klaren is AM bv, onderdeel van BAM. Stadsdeelbestuurder Dirk de Jager is blij met deze keuze: ,,Het is niet alleen de eerste grote gebiedsontwikkeling in Gaasperdam in ongeveer veertig jaar, maar het is ook voor het eerst dat we een burgerjury inzetten bij een tenderprocedure en dat participatie als onderdeel van de tender wordt gebruikt. Ik vind dat belangrijk. Wat dat betreft hebben we ook een naam hoog te houden. Zuidoost staat van oudsher bekend als stadsdeel met veel oog en ruimte voor bewonersparticipatie. Vaak zijn we daarin een proeflaboratorium, met bewezen uitstraling naar andere delen van Amsterdam.”

Grote diversiteit

Een tender is een aanbesteding. Dit houdt in dat verschillende bedrijven een bod mogen doen om een bepaalde opdracht binnen te halen. De burgerjury die de tender beoordeelde, bestond uit zeven personen die verbonden zijn met Gein. 94 bewoners hadden zich aangemeld. Uiteindelijk zijn de zeven juryleden door middel van loting gekozen. AM wil op de locatie twee bouwblokken maken waarin een grote diversiteit aan woningen te vinden is, ook worden er parkeervoorzieningen gebouwd en een gemeenschappelijke binnentuin. De woningen worden waarschijnlijk in 2023 opgeleverd. Vanaf 2024 wordt er aan het Vreeswijkpad nog een woonblok gerealiseerd. Dat zouden sociale huurwoningen moeten worden.

(Foto: AM bv)

Lees ook…

Omarmprijs gaat naar Stichting Carabic

Back To Top
Zoeken