skip to Main Content

Zó pak je laaggeletterdheid aan

Jeffrey Spalburg presenteert al jaren Fatu, hét stand-up-comedian-programma van het Bijlmer Parktheater. Momenteel maakt hij een tv-programma over een probleem dat ook in Zuidoost leeft: laaggeletterdheid.

ZUIDOOST – Volgens cijfers van de gemeente heeft Amsterdam 150.000 laaggeletterden. Dit komt neer op één op de vijf bewoners. In Nieuw-West, Noord én Zuidoost is dat zelfs één op de drie. Laaggeletterden zijn mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en omgaan met computers. De gemeente spant zich in om hen te helpen en biedt door de hele stad gratis taalcursussen aan. Die cursussen starten vier keer per jaar en duren zes maanden. Leerlingen krijgen dan twee keer per week een les van drie uur. Aanmelden kan via amsterdam.nl/taal of tijdens een inloopspreekuur. In Zuidoost worden die onder meer gehouden bij OBA Bijlmer, het Stadsloket en buurthuis De Bonte Kraai. Laaggeletterden lopen tegen uiteenlopende problemen aan. Amsterdammers die moeite hebben met lezen en schrijven kunnen hun kinderen veel minder goed helpen met huiswerk. Ook een gesprekje met de juf of meester op school is niet gemakkelijk. Laaggeletterdheid kan zelfs schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Mensen begrijpen de artsen maar half of zijn niet in staat om recepten en bijsluiters te lezen.

Schaamte

De komende weken gaat cabaretier Jeffrey Spalburg voor AT5 op stap met verschillende Amsterdamse laaggeletterden. Op die manier wil hij laten zien welke invloed laaggeletterdheid heeft op hun dagelijks leven. De eerste aflevering was half december. Hierin ging hij op stap met Dicky Gingnagel. In de uitzending zegt Gingnagel dat hij zich in het begin schaamde voor zijn laaggeletterdheid. Maar dat hij besloot om ‘over zijn schaamte heen te stappen’, omdat hij steeds tegen dezelfde problemen aanliep. Slimme zet! Zeker omdat laaggeletterdheid een probleem is waar iets aan te doen is. Afleveringen gemist? Zie: at5.nl.

Back To Top
Zoeken