skip to Main Content

Wandeling over ‘Jodenmanussie’

De Joodse begraafplaats Zeeburg heeft geen beheerder die dagelijks de hekken opent en sluit. Maar op 7 juli kan iedereen binnenlopen en meedoen aan een speciale wandeling.

OOST – Watergraafsmeerkenner Jo Haen houdt op 7 juli weer een verhalenwandeling. De tocht gaat deze keer door Anna’s Ruigte, een natuurgebiedje van anderhalve hectare naast de Anna Hoeve (nu: café-restaurant Polder) in het Science Park aan de Kruislaan. Anna’s Ruigte is ingericht door studenten van de UvA en vernoemd naar Anna van den Broeke, de vroegere eigenaar van de Anna Hoeve. Haen licht dit project toe en leidt de wandelaars vervolgens via het Science Park naar de Ooster Ringdijk en de Joodse begraafplaats Zeeburg op de Valentijnkade. Deze begraafplaats is doorgaans gesloten voor het publiek, maar op deze dag open. Onder leiding van Haen wordt de begraafplaats, ook wel ‘Jodenmanussie’ genoemd, verkend en kunnen herinneringen worden opgehaald en gedeeld. De wandeling begint om 11.00 uur en duurt tot ongeveer 13.00 uur. De kosten zijn €5 per persoon, inclusief een kop koffie na afloop. Aanmelden via vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com. Op de facebookpagina van deze vriendenclub vind je informatie over het vertrekpunt.

Flevoweg
In de jaren 1714-1942 zijn op de Joodse begraafplaats Zeeburg naar schatting 150.000 mensen begraven. Na de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel ervan geruimd, wegens de aanleg van de Flevoweg. De resten van circa 28.000 mensen werden overgebracht naar de Joodse begraafplaats in Diemen.

Back To Top
Zoeken