skip to Main Content

Vuilophaal: drie keer per week gewenst 

Huisvuil dat zich opstapelt of zich verspreid door de straat. Het is te vies op straat. Daarom wil de stadsdeelcommissie dat het vuilnis vaker wordt opgehaald dan de huidige twee keer per week.  

CENTRUM – De stadsdeelcommissie heeft een uitgebreid plan gemaakt voor het afvalprobleem in Centrum. Het meest in het oog springend, is het frequenter ophalen van huisvuil in het stadsdeel. Nu kunnen bewoners van Centrum nog twee keer per week hun zakken langs de kant van de weg zetten. Die frequentie zou naar drie keer per week moeten. Veel zakken worden verkeerd aangeboden: niet op de goede dagen en niet op de juiste plek. Daardoor ligt er veel afval op straat. Een ander advies is de tijden van de vuilophaal te veranderen. Volgens de stadsdeelcommissie zou er ook een ophaaldienst in de avond moeten komen. Nu moeten bewoners hun vuilnis tussen zes en acht uur in de ochtend buiten zetten om ervan verzekerd te zijn dat het wordt opgehaald. Omdat het zo vroeg moet, liggen vaak de avond ervoor al zakken op straat, waardoor ratten en meeuwen zich er tegoed aan doen. Dat veroorzaakt weer veel zwerfafval en uiteindelijk vermenigvuldigt het ongedierte zich ook nog eens. Een stadsdeelcommissielid schetst in De Telegraaf Napolitaanse taferelen.  

Meer prioriteit 
De stadsdeelcommissie vindt dat de centrale stad meer prioriteit moet geven aan het afval-vraagstuk. Ze vindt dat er in Centrum te veel plekken zijn waar afval een structureel probleem is. De commissie zinspeelt op meer handhaving en meer ophaaldagen. De stadsdeelcommissie heeft als bestuursorgaan niet heel veel te zeggen over het afvalbeleid, het heeft slechts een adviserende rol. Ze kan het stadsdeelbestuur slechts vragen de gemeenteraad over te halen beleid te veranderen. Of dit probleem op de agenda van de gemeenteraad komt, is dus een kwestie van afwachten. Wel komen er op meer plekken in Centrum ondergrondse afvalcontainers.  

Back To Top
Zoeken