skip to Main Content

Langs de kant bij Pride: €175 

Langs De Kant Bij Pride: €175 

Amsterdam Pride liep voorgaande jaren zo uit de hand, dat de gemeente strikte regels heeft. Vóór 3 augustus moet de Prinsengracht helemaal leeg zijn.  

CENTRUM – Meevaren met Amsterdam Pride was niet altijd een pretje, zo bekent de bekende travestiet Dolly Bellefleur aan De Telegraaf. Ze werd met watergeweren beschoten, „Soms recht in het gezicht.” Volgens Dolly was de Prinsengracht op sommige gedeeltes „de hel op aarde”. Volgens Pride-directeur Lucien Spee waren er zelfs vechtpartijen voor een plekje op de Prinsengracht. Verder waren er boten die hun eigen dj bij zich hadden en zo het geluid van de botenparade overstemden. Ook was het lastig en gevaarlijk om tussen de bootjes door te varen. De gemeente nam maatregelen. Nu mogen er bijvoorbeeld nog maar elfhonderd bootjes de gracht op en die moeten allemaal een vergunning hebben en mogen zelf geen muziek draaien. Voor een sloep van tien meter kost die vergunning 175. Langere boten mogen niet meer de gracht op. Daarbij worden boten die geen vergunning hebben voor 31 juli weggesleept naar Houthaven, waar een zogenaamde bewaarhaven is ingericht.  

,,Geen decorum” 
De vrijdagavond voor de Pride gaat de Prinsengracht helemaal dicht. De gracht is dan een evenemententerrein waarop alleen de huisregels van de organisatie tellen. „Je komt naar de botenparade voor de voorbijvarende stoet. Niet voor iets anders”, zegt de Pride-directeur. „De stoet is geen decorum voor de bootjes aan de zijlijn.” Omwonenden die een eigen bootje in de Prinsengracht hebben liggen en daar al voor betalen, zijn niet enthousiast over deze nieuwe heffing. 

Back To Top
×Close search
Zoeken