skip to Main Content

Volkstuin Klein Dantzig krijgt keurmerk

Klein Dantzig Heeft Het Keurmerk Voor Natuurlijk Tuinieren.

Tuinpark Klein Dantzig, opgericht in 1920, heeft het Nationaal Keurmerk voor Natuurlijk Tuinieren ontvangen.  Dit keurmerk staat voor natuurvriendelijker beheer, onderhoud en inrichting.

OOST – Volkstuin Klein Dantzig in de Watergraafsmeer heeft het officiële Keurmerk voor Natuurlijk Tuinieren gekregen. Het Algemeen Verbond van Volkstuinverenigingen kent het park drie sterren toe. Het Nationaal Keurmerk komt voort uit de samenwerking van de bond van volkstuinderverenigingen AVVN, de vereniging voor veldbiologie KNNV en het instituut voor duurzaamheid en natuureducatie IVN. Dit initiatief begeleidt volkstuinen en andere gemeenschappelijke tuinen naar een natuurvriendelijker beheer, onderhoud en inrichting. Er worden eisen gesteld aan de biodiversiteit, het gebruik van meststoffen en bestrijdingsmiddelen, aan afvalscheiding, watergebruik en verharding. De eisen gelden alleen voor de algemene delen van een tuinpark, niet voor de individuele tuinen.

Biodiversiteit

Op basis van de behaalde milieueisen krijgt een tuin minimaal één tot maximaal vier stippen. Klein Dantzig heeft drie stippen gekregen, daar kan dus nog een stip bij. Tijdens de uitreiking van het keurmerk liet Ruud Grondel namens het Algemeen Verbond van Volkstuinverenigingen weten dat volkstuinen een belangrijke bijdrage leveren aan het vergroten van de biodiversiteit in de stad. Meer nog dan stadsparken. Volkstuinenpark Klein Dantzig is sinds 20 juni ook opgenomen in de nieuwe wandelroute Tuintrail Oost. Deze wandelroute voert de wandelaar langs de mooiste paden en tuinen van Oost en is inclusief audiotour. Deze wandeling laat bijzondere bomen, vlindertuinen en vleermuizenkasten zien en de wandelaars leren alles over solitaire bijen, permacultuur en stadsecologie.

Park Frankendael

Klein Dantzig is definitief onderdeel is geworden van Park Frankendael. Het is vrij toegankelijk voor iedereen. De volkstuinen moeten een oord van rust blijven naast het drukkere park ernaast.

(Foto: Flickr / Leit Motif)

Lees ook:

Straatverkopers in het Pleintheater

Back To Top
Zoeken