skip to Main Content

Straatverkopers in het Pleintheater

Het Pleintheater.

In het Pleintheater is tot en met 30 juli de videopresentatie ‘Street vendors’ te zien van kunstenaar Su Tomesen. Vier films over straatverkopers.

OOST – In het Pleintheater, Sajetplein 39, is van 13 tot en met 30 juli een bijzondere videopresentatie te zien onder de naam ‘Street vendors’: Medellín, Tirana, Johannesburg, Yogyakarta (2018) van Su Tomesen. Deze videopresentatie gaat over hoe de kleine en private ondernemingen dagelijks de stedelijke publieke ruimte in de steden innemen en hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen om inkomen te genereren. De dagelijkse, soms wonderlijke activiteiten worden zonder dialoog en zonder tekst en uitleg aan het publiek getoond. Sommige situaties doen denken aan performances of installaties uit de beeldende kunst. De vier films van elk dertig minuten beginnen en eindigen op hetzelfde uur van de ochtend en worden in één ruimte gepresenteerd. De kijker wordt meegenomen in vier dagen op verschillende continenten die aaneengeregen wordt door verschijningen en verdwijningen van kramen, reparaties en vindingrijke oplossingen voor alledaagse problemen. Bij het zien van de vier films bij elkaar zie je de globale overeenkomsten van de straatverkopers van de vier verschillende werelddelen. Meer informatie via streetvendors.nl/

Vindingrijkheid

Kunstenaar Su Tomesen maakt video’s, foto’s, installaties en interventies. Haar projecten en series kenmerken zich door maatschappelijke betrokkenheid, een antropologisch karakter en rauwe energie. De onderwerpen hebben veelal betrekking op de dynamiek van het stedelijk weefsel en de menselijke vindingrijkheid binnen de wondere wereld van de micro-economie. Haar video’s bewegen zich op de rand van beeldende kunst en documentaire.

(Foto: Flickr / Senzo Shabangu & Eigen foto)

Lees ook:

Kunstplatform Factor IJ geopend op IJburg

Back To Top
Zoeken