skip to Main Content

Volkstuin in Noord blijft betaalbaar

Tuinpark Buitenzorg In Noord Is Het Oudste Volkstuincomplex Van Amsterdam.

Het knetterde eind vorig jaar op de anders zo rustige volkstuincomplexen in Noord. De gemeente dreigde met een exorbitante huurverhoging, dat had gevolgen voor mensen met een volkstuin. Dat plan is van de baan…

NOORD – De exorbitante huurverhoging van volkstuinen is van de baan. Eind vorig jaar ontstond er veel ophef over plannen van de gemeente. Het ging soms om honderden procenten per maand extra. De huurders van de volkstuinparken waren hier op z’n zachtst gezegd niet blij mee en gingen in gesprek met de gemeente. Ook werd een petitie opgestart tegen de huurverhoging, binnen enkele dagen hadden meer dan twintigduizend mensen die ondertekend. Volkstuinbezitters in Noord lieten CITY destijds weten dat het bericht als een donderslag bij heldere hemel was binnengekomen. Eén van hen gaf aan dat de volkstuinhuurders vreesden dat de gemeente niet naar hun reacties en bezwaren zou luisteren. Maar na overleg met de besturen van de tuinen kondigde wethouder Marieke van Doorninck aan ‘de ideeën van de tuinders langs de ambities van de gemeente’ te zullen leggen. Inmiddels is de angel uit het conflict. Er is een lijst met uitgangspunten gemaakt, waarvan er één is dat de huurprijs wordt verhoogd naar maximaal €0,95 per vierkante meter per jaar voor de eigen volkstuin. Voor nutstuinen is dit €0,30. Nutstuinen zijn uitsluitend voor tuinieren in tegenstelling tot de volkstuinen die ook een recreatief doel hebben.

Financieel bereikbaar

De huurverhoging wordt over een periode van vijf jaar doorgevoerd. Wethouder Van Doorninck: ,,We behouden de parken voor de toekomst en zij gaan actief aan de slag met meer openbare toegankelijkheid en medegebruik, zodat meer Amsterdammers van de prachtige parken kunnen genieten.” Ook Eric van der Putten, voorzitter van de Bond van Volkstuinders, toont zich tevreden: ,,De tuinen blijven voor alle Amsterdammers financieel bereikbaar. Onze inzet op dit punt is bereikt.”

(Foto: City Nieuws)

Lees ook:

Tolhuistuin wil vervuilde grond zelf vergroenen

Back To Top
Zoeken