skip to Main Content

Sloop legt schilderij bloot

Chileense bannelingen beschilderden in de jaren zeventig en tachtig muren in Nederland. Ook op het Osdorpplein. En één van die streetart-werken is nu ontdekt.

NIEUW-WEST – Slopers deden onlangs een wel heel mooie vondst op het Osdorpplein: een enorme, kleurrijke muurschildering van het Chileense collectief Brigada Romana Parra. Dit is een in de jaren zestig opgerichte groep Chileense communisten die het volk wilden verheffen via kunst. Aanvankelijk trokken zij door de straten van Santiago om daar te schilderen: om de stad op te fleuren, maar ook om de sociale problemen in Chili aan te kaarten. Ze waren (uiteraard) tegen het bewind van de dictator Pinochet, en bonden al schilderend de strijd aan met het regime. Een van hen is Jorge Kata Nuñez. Hij werd in 1977 verbannen uit zijn vaderland en kwam in Nederland terecht. Hier schilderde hij talloze kunstwerken, waaronder dus ook deze. Nuñez werkt op het moment in Rotterdam aan de restauratie van twee andere muurschilderingen van de groep.

Verborgen

Het gesloopte pand is gebouwd in de jaren tachtig. De schildering is dus jarenlang verborgen geweest, maar daardoor ook behouden gebleven. Op de plek van het gesloopte gebouw komt nu nieuwbouw. Het schilderij wordt ingepakt, zodat het niet beschadigd raakt. Wat er verder gaat gebeuren, is nog niet bekend. De ontwikkelaar en vastgoedeigenaar zijn nu met de kunstenaar aan het praten over de toekomst van het kunstwerk.

Back To Top
Zoeken