skip to Main Content

Schipper doet boekje open over pleziervaart: pissen, brullen, scheuren, piraterij en vervuilen…

Pleziervaart

Schipper Paul van Egmond, van de Mr Grey, doet in een opiniestuk in Citynieuws een boekje open over de praktijken van de pleziervaarders op de Amsterdamse grachten. Van Egmond schetst een dagelijkse praktijk waarbij de bootjesvaarders ‘karrevrachten boter op hun hoofd hebben’.

Daarmee reageert Van Egmond op een open brief van Bernard Witzel van de Stichting Pleziervaart in oprichting die juist stelt dat de professionele vaart op de Amsterdamse grachten zich arrogant opstelt en asociaal gedrag vertoont.

Van Egmond signaleert op het water in het weekend ‘een piemel of twee van kerels die plompverloren in de gracht staan te pissen’, mensen die peuken en hele bergen vuilnis op de kant slingeren, mensen die meebrullen met silent disco, schippers die een oude dieselmotor een complete gracht in de blauwe walm zetten en bovendien vergelijkt hij sommige bootjes van de pleziervaart met ‘een drijvend terras’.

Maar er is nog meer ergernis: te hard varen en waarschijnlijk worden privéboten ingezet voor de professionele vaart.

Hij geeft ook nog een advies aan de Stichting Pleziervaart:

,,Een welgemeend advies Bernard: weet waar je aan begint met je stichting. Want de pleziervaart heeft karrevrachten boter op zijn hoofd en als oprichter van je stichting mag jij dat gaan verdedigen en goedpraten. Elke dronken schipper die een aanvaring veroorzaakt. Elk halfgezonken wrak. Elke boot met harde muziek. Elke sloep met 50 jaar oude dieselmotor. Allemaal voor jou.”

LEES HIER HET OPINIESTUK VAN VAN EGMOND

LEES HIER DE OPEN BRIEF VAN BERNARD WITZEL

Back To Top
Zoeken