skip to Main Content

Gemeente grijpt in op pleziervaart Oudezijds

De gemeente Amsterdam gaat als experiment de Oudezijds Voorburgwal een aantal weekeinden afsluiten voor de pleziervaart. Het is een van de vergaande maatregelen tegen de overlast van de ‘discoboten’.
,,Daarom testen we op 23, 24 en 25 augustus in welke mate deze overlast nog aanwezig is wanneer er geen pleziervaart de Oudezijds Voorburgwal in vaart. Op deze dagen is er van 15.00 uur tot 0.00 uur handhaving van Waternet aanwezig om ervoor te zorgen dat de pleziervaart geen toegang heeft tot de gracht”, aldus de gemeente in een persbericht.
Tussen 23 augustus en 9 september worden ook andere experimenten uitgevoerd op de Oudezijds Voorburgwal om de overlast terug te dringen.

Deze experimenten zijn op dit moment alleen bedoeld om informatie te vergaren, aldus de gemeente. De maatregelen worden dus niet per se ingevoerd. Booteigenaren die hun boot hebben aangemeerd op de Oudezijds Voorburgwal, kunnen de Oudezijds Voorburgwal tijdens het experiment wel uitvaren, maar niet meer invaren.

Aanmeerverbod

Bewoners geven ook aan dat er veel drukte is op de kade. Op 30 en 31 augustus en 1 september mogen passagiersvaartuigen met een vergunning daarom geen passagiers laten in- of uitstappen aan de Oudezijds Voorburgwal. Wel mogen ze nog door de gracht varen. Met dit experiment willen we testen of de drukte op de kade afneemt als er niet wordt aangemeerd.

Stewards

Op 6, 7 en 8 september staan er stewards bij de op- en afstapsteigers die ervoor zorgen dat er maar kort wordt aangemeerd en er efficiënt wordt af- en opgestapt. Met dit laatste experiment testen we of het claimgedrag bij de op- en afstapsteigers vermindert.

 

 

Back To Top
Zoeken