skip to Main Content

‘Rode loper’ voor de Vijzelstraat

De Vijzelstaat wordt onderdeel van het Rode Lopergebied. De snelheid van het gemotoriseerde verkeer gaat er omlaag en er komt meer ruimte voor fietsers en voetgangers.

CENTRUM – Over twee jaar is de Vijzelstraat een winkelstraat om te flaneren en te fietsen. Auto’s mogen er nog wel rijden, maar alleen over de trambaan. Stoepen en fietspaden in de straat worden breder. Op sommige plekken hebben voetgangers zelfs zes meter de ruimte. Behalve de bestrating en de bruggen gaan ook de fundering, kabels, leidingen en het tramspoor op de schop. De bruggen worden in de originele staat hersteld. Die over de Keizersgracht en de Herengracht zijn rijksmonumenten en komen uit de achttiende eeuw. Door de verkeersmaatregelen die in 2016 rond het Muntplein zijn getroffen, rijden er al minder auto’s. Tijdens het werk kunnen ze nog door de straat en winkels blijven bereikbaar. De trams die door de straat rijden, krijgen vijftien maanden lang een omleiding. ,,Maar er is een goed alternatief: de Noord/Zuidlijn”, zo vindt de gemeente. De vernieuwing van de Vijzelstraat maakt deel uit van het project De Rode Loper. Deze loopt dan vanaf CS via het Rokin en de Vijzelstraat richting Ferdinand Bolstraat. De loper volgt de route van de Noord/Zuidlijn en is boven de grond herkenbaar aan de rode klinkerbestrating. Op dit traject is meer ruimte voor voetgangers en minder voor auto’s. De loper is in De Pijp al min of meer klaar.

Visuele eenheid

Het begin van de Rode Loper werd gemaakt bij de vernieuwing van de Dam, voor het huwelijk van Willem Alexander en Máxima. Het idee was een hoogwaardige omgeving te creëren met aangename pleinen, wandelpromenades en riante winkelstraten. Er wordt naar een visuele eenheid gestreefd. Het is niet de bedoeling dat fietsers in het Rode Lopergebied hun fiets overal kunnen stallen. Op de Vijzelstraat wordt straks voorzien in 360 fiets-parkeerplekken. De maximumsnelheid voor gemotoriseerd verkeer wordt verlaagd tot dertig kilometer per uur.

Back To Top
Zoeken