skip to Main Content

Forse steun van Den Haag voor gedenkplaats

De bouw van het Holocaust Namenmonument valt veel duurder uit dan gedacht. Het kabinet trekt er nu €6 miljoen extra voor uit.

CENTRUM – Onlangs bleek dat de bouw van een gedenkplaats voor de ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust niet €7 miljoen gaat kosten, maar €14,6 miljoen. Voor het Namenmonument in de Weesperstraat hadden de gemeente Amsterdam, bedrijven en particulieren al €4,6 miljoen toegezegd. Den Haag had al €2,3 miljoen beloofd, maar verhoogt dat nu tot €8,3 miljoen. Het kabinet staat garant voor de resterende €1,7 miljoen. Als dat bedrag niet wordt opgehaald via fondsenwerving, betaalt de overheid het alsnog. Staatssecretaris Paul Blokhuis noemt het herdenken van de Holocaust van essentieel belang. Hij noemt het Namenmonument ‘een concrete bijdrage tegen discriminatie, zoals racisme en antisemitisme’.

Schatting

Het Nederlands Auschwitz Comité zet zich al sinds 2007 in voor de realisatie van het Namenmonument, een ontwerp van architect Daniel Libeskind. Op de stenen van het monument staan de namen van 102.000 vermoorde Joden en 220 Sinti en Roma, aangevuld met geboorte- en sterfdatum. Jacques Grishaver, voorzitter van het comité, liet de NOS weten dat het bedrag van €7 miljoen ‘een ruwe schatting’ was. Als oorzaken van de gestegen bouwkosten noemt hij onder meer de hoger uitvallende kosten van het materiaal en krapte op de bouwmarkt.

Back To Top
Zoeken