skip to Main Content

Pop-up Tropenmuseum onderzoekt buurtrituelen 

  Tot en met 30 november 2019 heeft het Tropenmuseum een tijdelijk museum aan de Eerste van Swindenstraat: Mijn Ritueel. Deze pop-up draait om de gebruiken van de bewoners in Oost. Door hun rituelen te delen, kunnen bezoekers bijdragen aan deze expositie. 

OOST  Amsterdam is één grote optelsom van rituelen uit de hele wereld. Het Tropenmuseum probeert een deel van deze gebruiken in beeld te brengen en te verduidelijken. Rituelen geven betekenis en kleur aan het leven. Ze horen bij gebeurtenissen rondom feest, afscheid, geboorte en liefde. Ze herinneren aan belangrijke momenten in onze geschiedenis, zoals bij Keti Koti en BevrijdingsdagDaarnaast geven ze uiting aan religieuze tradities als Allerheiligen, Holi en het Suikerfeest. Tot en met 30 november 2019 wordt er aan de gebruiken van bewoners uit Oost een speciaal museum gewijd: Mijn Ritueel aan de Eerste van Swindenstraat 469

Workshops
Aan de hand van een tentoonstelling boordevol fotografie en persoonlijke verhalen onderzoekt het Tropenmuseum in het pop-upmuseum diverse kwesties; welke rituelen leven er onder bewoners in Oost? Waar halen ze rituelen vandaan? Hoe geven deze rituelen zin en betekenis aan het leven? Op welke manier zijn de rituelen van de buurt en de stad verbonden aan de collecties van het Tropenmuseum? Toegang tot de tentoonstelling is gratis. Bezoekers kunnen er meedoen aan workshops of rondleidingen en lezingen volgen. Ook kunnen ze door hun rituelen te deleneen bijdrage leveren aan de tentoonstelling. Het tijdelijke museum is op woensdag, vrijdag en zaterdag open van 10.00 tot 18.00 uur.  

Input publiek
Het Tropenmuseum betrekt wel vaker het publiek bij de totstandkoming van een tentoonstelling. Een recent voorbeeld daarvan is de expositie Verlangen naar Mekka, die nog tot en met 12 januari 2020 te zien is. In het kader van deze tentoonstelling riep het museum Nederlandse pelgrims op om selfies te maken van hun bedevaart naar Mekka. Deze fotomaken deel uit van de expositie.

Back To Top
Zoeken