skip to Main Content

Oók Noord biedt ruimte aan sociale huurwoning!

Door heel stadsdeel Noord wordt er geheid en gebouwd of plannen daartoe gemaakt. Van de nieuw te bouwen Haven-Stad, met zo maar 70.000 woningen in de planning, tot het Centrumgebied Noord, met 6000 woningen op de tekentafel.

NOORD – Ondanks de grootse plannen  is er in Amsterdam-Noord nog altijd een tekort aan sociale huurwoningen. Maar, het goede nieuws is dat het aantal woningen niet verder afneemt.

De vraag naar betaalbare woningen is groot en het aanbod is klein.

In Amsterdam Noord ligt het percentage sociale huurwoningen nog ruim boven de 35 procent.

Vooral in Oud-Noord zijn er meer sociale huurwoningen dan andere woningen. Toch moet de gemeente Amsterdam stadsbreed goed opletten om te voorkomen dat sommige wijken alleen nog maar door rijke mensen te bewonen zijn.

Eind vorig jaar telde de stad 166.299 sociale huurwoningen, terwijl de stad een ondergrens hanteert van 162.000. Het aantal daalde rap omdat woningcorporaties en particuliere verhuurders veel goedkope huurwoningen verkochten. In een aantal wijken kwam daarom het percentage sociale huurwoningen ruim onder de 35 procent, volgens de gemeente, de ideale hoeveelheid.

Het rapport ‘Wonen in Amsterdam’ dat twee jaar geleden werd uitgebracht, gaf aan dat, dat wel dreigde te gebeuren. In een poging het tij te keren en de stad toegankelijk te houden voor mensen met een smalle beurs, maakte de gemeente afspraken met woningcorporaties en de huurdersvereniging. Vorige maand benadrukte burgemeester Halsema nog eens: ,,Dat er geen sociale voorraad meer verkocht gaat worden en naar de vrije sector gaat.” En er komen nieuwe woningen bij.

Een sociale huurwoning heeft een huur van maximaal €710,68 per maand (prijspeil 2018).

Gemiddeld betalen huurders in de vrije sector €1.160 per maand, de huur in het gereguleerde segment (sociale huur) is gemiddeld €489 per maand.

In Noord wordt stug verder gebouwd.

Nadat twee jaar geleden al werd gestart met de bouw van 90 sociale huurwoningen in het Breehorngebied in de Waterlandpleinbuurt, volgden nieuwbouwprojecten als de Sterrenhof (43 eengezinswoningen), De Dammer (90 appartementen) en De Schaker (93 appartementen). En wat te denken van de 750 sociale huurwoningen in Overhoeks?

De coalitiepartijen zijn eensgezind en ambitieus. Zij streven naar de productie van 2.500 sociale huurwoningen per jaar.

Back To Top
Zoeken