skip to Main Content

Nóg meer rondvaartboten?

Nóg Meer Rondvaartboten?

Schippers en omwonenden van de grachtengordel voorzien nóg meer drukte op de grachten. De Raad van State zette een streep door de vergunning-stop van de gemeente op rondvaartboten.

CENTRUM – De tijdelijke ‘vergunning-stop’ voor rondvaarten is opgeheven. ,,De gemeente is bezig nieuw beleid op te stellen voor vergunningsaanvragen”, zo meldt Waternet op de website. Amsterdam had een stop op vergunningen voor rondvaartboten tot 20 meter lang. Die is opgeheven nadat de Raad van State de vergunning-stop ongeldig verklaarde. Iedereen die commercieel door de grachten wil varen kan weer een vergunning aanvragen. Dat zal grote drukte op de grachten tot gevolg herbben, want een vaartocht blijft natuurlijk een van dé attracties van Amsterdam. Het werd al een stuk drukker op het water toen in 2016 de markt voor kleine sloepen openging. Sindsdien varen kleinere bootjes, voorzien van flessen wijn en een gids, veelvuldig door de grachten. Op sommige plekken, zoals voor het Anne Frankhuis, is het al veel te druk om af te meren. Als daar straks grotere schepen bijkomen, wordt het nóg drukker. Het openbreken van de markt is het gevolg van een juridische procedure van schipper Rolf Trijber, die protesteerde tegen het vergunningsverbod. Trijber wilde ‘groen’ varen, maar kon dus geen vergunning krijgen om een rondvaartbedrijf op te zetten.

Toekomstig beleid
Sinds 2011 procedeerde Trijber tegen de gemeente, en hij ging tot aan de Raad van State. En die stelde hem uiteindelijk in het gelijk. De ‘tijdelijke stop’ had een permanent karakter, zo vond de hoogste bestuursrechter. Hoe de gemeente het vrijgeven van de vergunningen gaat invullen, zou deze maand bekend moeten worden. ,,Vraagt u een exploitatievergunning aan? Dan kan dit toekomstige beleid van invloed zijn op het besluit over uw aanvraag. Eventueel ook met terugwerkende kracht”, zo staat te lezen op de site van Waternet.

 

Back To Top
×Close search
Zoeken