skip to Main Content

Minivergister maakt Zuidoost nog groener!

Minivergister Maakt Zuidoost Nog Groener!

Holendrecht heeft de allereerste minivergister van Amsterdam. Hiermee wordt van groente-, fruit-, en etensresten Groen Gas geproduceerd.

ZUIDOOST – De eerste minivergister van Amsterdam staat op het speelveld van de Groene Hub in Holendrecht. Het afval van de restaurants zal in de vergister worden verwerkt tot energie. Hierdoor levert het overstappen van afval naar grondstof geld op! Per dag wordt vijftien kubieke meter Groen Gas geproduceerd uit vijftig kilo groente-, fruit-, en etensresten. Voor de restauranthouders betekent dit een daling van de afvalstoffenheffing. Het Groen Gas wordt geleverd aan één van de restaurants.

Lokale initiatieven

De minivergister maakt deel uit van de Donut Deal, een verzameling lokale initiatieven van bewoners of ondernemers om een wijk op sociaal of duurzaam vlak een boost te geven. Het plaatsen van de minivergister sluit ook aan bij de ambitie van het uitvoeringsprogramma ‘Amsterdam Circulair’ om in 2050 een volledige circulaire stad te zijn.

Hogedrukvergister

Voorlopig kan de vergister nog niet in gebruik worden genomen, want eerst moet de vergunning worden verleend. Donut Deal laat weten: ‘wij sluiten niet uit dat ook van de minivergisters er nog veel meer in de wijk gaan komen!’ Ook wordt al nagedacht over de komst van een hogedrukvergister waarmee het rioolwater van Gaasperdam kan worden omgezet in Groen Gas.

(Foto: Flickr / Nick Saltmarsh)
Back To Top
×Close search
Zoeken