skip to Main Content

Huurder mag niet opdraaien voor aardgasvrije woning

Huurder Mag Niet Opdraaien Voor Aardgasvrije Woning

Huurders van een complex van Eigen Haard sleepten de corporatie voor de rechter. De reden: ze willen niet betalen voor het energiezuinig maken van hun woning.

NIEUW-WEST – Het is niet duidelijk wat de financiële consequenties zijn van de renovatie van de 157 sociale huurwoningen die Eigen Haard in de Wegener Sleeswijkbuurt in Geuzenveld wil omvormen tot zogenaamde nul-op-de-meter-woningen. De corporatie wilde dat bewoners een energieprestatievergoeding gingen betalen, maar die was volgens de rechter niet redelijk. Door isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp zouden de woningen evenveel energie moeten opwekken als verbruiken. Huurders zouden dan een maandelijkse energieprestatievergoeding moeten betalen, in plaats van een rekening voor gas en stroom. Dit zou de kosten voor de renovatie moeten dekken. Het is volgens de rechter echter niet duidelijk hoeveel besparing de voorgenomen maatregelen gaan opleveren. Bovendien was Eigen Haard daarnaast ook voornemens de huur en servicekosten te verhogen. Huurders zouden 45 euro meer moeten gaan betalen. Ook dat vond de rechter niet door de beugel kunnen, omdat bewoners op die manier voor de renovatie zouden opdraaien. Dat deel van de kosten zou namelijk al gedekt worden door die energieprestatievergoeding.

Verhuiskostenvergoeding

Eigen Haard heeft zich behoorlijk verslikt in de kosten voor de ingreep van de woningen in de typische jarenvijftigbuurt. Al na het eerste blok verbouwd te hebben, legde het bouwbedrijf het werk neer. De bewoners van de overige blokken weigerden namelijk mee te werken, omdat er extreem veel overlast bij kwam kijken. Ze willen een verhuiskostenvergoeding en het recht om te verhuizen. Dat hoeft van de rechter niet, want hij acht het niet noodzakelijk dat bewoners verhuizen tijdens de verbouwing. Eigen Haard overweegt nog of ze tegen het vonnis in beroep gaat of dat er een alternatief moet komen voor de energieprestatievergoeding

Back To Top
×Close search
Zoeken