skip to Main Content

Goed horecapersoneel is héél schaars

In Amsterdam stikt het van de cafés en restaurants, maar door het personeelstekort is het moeilijk om de zaken draaiende te houden. Bij Café ONS weten ze daar alles.

NOORD – Café ONS aan de Buiksloterweg is een begrip in Noord. Op de plek waar de zaak zit, zit al honderd jaar een café. Normaliter is ONS elke dag open, maar sinds kort is het café voorlopig wekelijks twee dagen dicht. De reden? Gebrek aan personeel. Tegen AT5 zei eigenares Cher: ,,Als ondernemer heb ik besloten om de zaak dicht te doen op dinsdag en woensdag om rust in de tent te creëren voor het personeel dat er wel is.” Er komen zat sollicitanten, maar die zijn op vakantie als Cher ze het hardst nodig heeft, komen niet opdagen of vragen veel geld (minstens €30 per uur).

Imagoprobleem
De horeca heeft als werkgever een imagoprobleem: hard werken, vaak overwerken, een laag salaris. Lennart Maas, initiatiefnemer van de Nationale Horecadag, denkt echter dat de horeca niet heel anders is dan andere branches. ,,Het is hard werken, maar je week is nog steeds 38 uur. Werk je wat uurtjes extra, dan krijg je die vaak uitbetaald.” In dezelfde uitzending komt ook chef-kok Ron Blaauw aan het woord. Hij heeft wel een idee waar het misgaat. ,,Het probleem is dat er te veel horeca bijkomt, te veel nieuwe restaurants. Dat er te veel leegstand is bij winkels en dat er te snel een vergunning wordt gegeven voor een restaurant.”

Leasescooter
Ooit sloot hij, mede door personeelstekort, twee van zijn zaken. Om nieuw personeel te trekken, bood hij woonruimte en een leasescooter aan. Daar heeft Cher geen budget voor. Maar ze vindt dat ze veel te bieden heeft, zoals ‘een heel gezellig team’, weinig regels en ‘hele leuke gasten’. Op social media krijgt ze steun: ,,Ik hoop van harte dat je nog meer leuk en betrouwbaar personeel krijgt. Jij samen met je lieve dochter en fantastisch lief team in die supergezellige zaak.”

Back To Top
Zoeken