skip to Main Content

Geen applaus voor Bijlmermusical

Enthousiast presenteerde Zuidoost-echtpaar Freddy Loe en Hanna Hettasch hun idee voor ‘Bijlmer de Musical’. Er werd een cast gezocht en gerepeteerd, maar de musical werd nooit opgevoerd…

ZUIDOOST – De viering van 50 jaar Bijlmer is niet ongemerkt voorbij gegaan. Er waren tal van festiviteiten en exposities waar zowel trotse bewoners als geïnteresseerden van buitenaf volop van hebben genoten. Maar ‘Bijlmer de Musical’, een idee van Zuidoost-echtpaar Freddy Loe en Hanna Hettasch, is nooit opgevoerd. Jammer, want het initiatief was alleraardigst. Jong talent uit de Bijlmer zou worden begeleid door ervaren rotten uit het vak. De dertigkoppige cast kon theaterervaring opdoen en zichzelf en Zuidoost in de schijnwerpers zetten. Al eerder hadden Loe en Hettasch laten weten zeer begaan te zijn met de jeugd in Zuidoost. Tijdens een dubbelinterview in het Nederlands Dagblad vertelde Loe: ,,Veel kinderen die in Zuidoost wonen, komen zelden buiten dat stadsdeel. En naar zoiets moois als het Cirque du Soleil in hun eigen wijk, kunnen ze niet gaan, dat is te duur.” Waarop echtgenote Hanna benadrukte dat theater belangrijk is: ,,Veel artiesten hebben juist als kind tijdens een voorstelling hun droom ontdekt! Deze kinderen moeten ook dat soort betoverende momenten meemaken.” Dat uitgerekend Freddy Loe en Hanna Hettasch met het idee kwamen voor deze musical kwamen, was dus niet zo vreemd. Vorig voorjaar waren er audities in de Gouden Leeuw. Er werd gerepeteerd, maar tot een opvoering kwam het nooit. Er was een korte presentatie op het Kwaku Festival, maar méér applaus heeft de cast niet gekregen. Enkele weken voorafgaand aan de première in het Bijlmerpark Theater kreeg de cast te horen dat er geen geld meer was.

Een doorstart Theatermaker

Erik Veltenaar die als artistiek leider was aangetrokken, zegt in het Parool dat hij na het optreden op Kwaku een vergadering had belegd om de financiële situatie te bespreken. ,,Iedereen was er, behalve Freddy. Ik heb mijn conclusie getrokken en ben opgestapt, na de cast te hebben gewaarschuwd dat zij een financieel risico liepen.” Freddy Loe (,,Ik ben de bedenker, maar heb nergens mijn handtekening onder gezet”) zegt in het Parool met het leeuwendeel van de cast een schikking te hebben getroffen en te willen werken aan een doorstart.

Back To Top
Zoeken