skip to Main Content

‘Foute ondernemingen’ gesloten

De burgemeester heeft in Centrum vijf zaken gesloten nadat de arbeidsinspectie malversaties had geconstateerd. Voor de gemeente is het eenvoudiger geworden ‘foute’ zaken te sluiten.

CENTRUM – De inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft bij diverse horecazaken in Centrum malversaties geconstateerd, zoals vervalsing van loonstroken, het laten werken van illegalen, onderbetaling en sjoemelen met arbeidstijden. Een aantal horecaondernemingen is gesloten, zoals een discotheek en drie restaurants aan de Korte Leidsedwarsstraat (alle van dezelfde eigenaar) en een restaurant aan de Rozengracht. De burgemeester sloot de restaurants aan de Korte Leidsedwarsstraat wegens ‘slecht levensgedrag en slechte bedrijfsvoering’. ,,De salarisadministratie was een puinhoop en dat werd verhuld door op papier te werken met een payrollbedrijf”, zo meldt het ministerie in een persbericht. Ook fout: een werknemer had 220 uur gewerkt op papier, terwijl het in werkelijkheid om maar liefst 1900 uur ging, heel veel uren meer waarover geen premies werden afgedragen.

Bewijslast
Het restaurant aan de Rozengracht moet dicht omdat de eigenaar geen werkvergunning kon overhandigen voor zijn buitenlandse werknemers. Door een recente rechterlijke uitspraak mag de gemeente vergunningen weigeren voor horecaondernemers die geen duidelijkheid verschaffen over hun financiering. Voorheen moesten overheidsinstanties aantonen dat er fout geld omging in een horecazaak, maar die bewijslust is nu dus omgedraaid.

Beeld: Even Wise voor Unsplash

 

 

Back To Top
Zoeken