skip to Main Content

Binnenkijken in smalste huis

Het smalste huis van Amsterdam is gerestaureerd. Stadsherstel is daar zo trots op dat het huis wordt opengesteld voor het publiek. Overigens is het nog wel behoorlijk scheef.

CENTRUM – Wie ooit een keer wil binnenkijken bij het smalste huis van Amsterdam aan de Geldersekade, moet zijn kans grijpen. Het pandje is op 29 november geopend voor publiek. Dit is ook de laatste kans om het huisje te bekijken, want per 1 december trekken er nieuwe bewoners in. Geldersekade 15 is met net twee meter breed een bezienswaardigheid. Het pand is onlangs gerestaureerd door Stadsherstel. Door de kleine oppervlaktes moesten de bouwvakkers flink puzzelen om alles goed te krijgen, zoals de installateur, van twee meter lang, die zichzelf bijna moest opvouwen om de installaties te plaatsen in de nok van het pand, zo vertelt de projectleider van Stadsherstel op de website. Waarschijnlijk is het pand in de zestiende-eeuwse eeuw gebouwd en was het voorzien van een houtskelet. Om de historie van het huis te laten zien, is het houtskelet zichtbaar gemaakt. De verdiepingen zijn verbonden met een supersmalle trap, waarlangs oudhollandse tegeltjes zijn aangebracht. Tijdens het funderingsonderzoek, ontdekten de restaurateurs ook een patio tussen het voor- en achterhuis. Deze hebben ze weer in ere hersteld. Overigens is het pand nog steeds behoorlijk scheef. Dat is zo gebleven, alleen de badkamer is recht gemaakt.

Binnen- en buitenland
De Geldersekade lag vroeger direct in verbinding met het IJ, vanaf daar gingen zeilschepen naar binnen- en buitenland. Het pandje stond bekend als Huis en erf waar het Wapen van Engeland uithangt. Zo was de tenaamstelling tenminste in 1663 in de verkoopakte. Het huisje is 29 november open voor publiek van 15.00 tot 16.30 uur.

 

 

Back To Top
Zoeken