skip to Main Content

Duitse drugsgebruikers

CENTRUM – Eind jaren zeventig wordt Amsterdam overspoeld door Duitse drugsgebruikers. Heroïne is in Amsterdam goedkoop en justitie en politie zijn mild ten opzichte van junks, die thuis in Duitsland hard worden aangepakt.
Dit heeft ook een keerzijde: overdosissen, infecties en later – in de jaren tachtig – ook hiv. De Duitse verslaafden
kunnen aankloppen bij de Deutsche Hilfsverein op de Prinsengracht. Oorspronkelijk was dit een vereniging, opgericht voor hulp aan Duitse dienstmeisjes die aan het begin van de twintigste eeuw hier kwamen werken en in de problemen kwamen. Eind jaren 70 waren het de ‘drugstoeristen’ die hulp kwamen zoeken. Een heel ander publiek dus dan de dienstmeisjes.

Gratis spuiten
Die hulppost voor Duitsers moest dicht wegens geldgebrek en daaruit ontstaat AMOC. Nu is het nog altijd het aanspreekpunt voor iedereen uit de EU die drugs gebruikt of andere problemen heeft. De Regenboog Groep, de welzijnsorganisatie waar AMOC onder valt, schreef een mooie terugblik die in geheel terug te lezen is op de
website. In Duitsland vonden ze in de jaren tachtig die hulp aan de drugstoeristen maar niks. Daar bleef het
drugsbeleid een stuk strenger dan hier. Gratis spuiten verstrekken om zo hiv-besmetting te voorkomen, wat hier gebeurde, was daar bijvoorbeeld uit den boze. En zo bleef er altijd reuring rondom AMOC.

Uit heel Europa

Eind jaren negentig maakten buurtbewoners zich boos over het inrichten van gebruikersruimten bij het inloophuis, ze vreesden dat dit tot overlast zou kunnen leiden. Nu zit AMOC aan de Stadhouderskade. Per dag komen er 80 mensen uit heel Europa voor hun post en een kop koffie of thee en hulp. Een gebruikersruimte is er nog steeds, hoewel slechts een klein deel van de bezoekers heroïne spuit. De rest van de bezoekers heeft vooral problemen met alcohol en kampt met psychiatrische problemen.

Back To Top
Zoeken