skip to Main Content

Tien vragen aan Erik Scherder 

Erik Scherder (66) is hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit. Hij woont met zijn echtgenote in AmsterdamScherder, onder andere bekend van DWDD, 
spreekt op 29 oktober in De Balie over de noodzaak om medische missers te erkennen. 

1 Hoe Amsterdams bent u? 

,,Heel erg! Ik ben hier geboren en getogen. Zelfs voor mijn studie ben ik de stad niet uit geweest, ik nooit verder gekomen dan Zuid-Volendam, haha. Amsterdam is echt mijn thuis, zelfs toen ik hoogleraar in Groningen was, pendelde ik op en neer.” 

2 Wat is voor u het typische Amsterdam-gevoel? 

,,Als je de stad binnen rijdt en je de prachtige huizen en grachten ziet. Voor mij is dat echt thuiskomen. Ik vind het ook heerlijk om te fietsen. De stad past me als een jas en elk stadsdeel heeft z’n charme.” 

 

3 Op 29 oktober geeft u een lezing in De Balie tijdens het symposium Medische Missers dat georganiseerd wordt door de Smalhout Stichting. Kunt u daar iets meer over vertellen? 

 
,,Ik ga dieper in op wat een medische misser met een patiënt doet. Je kunt er bijvoorbeeld behoorlijke posttraumatische stress van krijgen. Mensen kampen ook met een schuldgevoel: wat had ik er zelf aan kunnen doen? Hoe verwerkt een patiënt zoiets? Dat zijn interessante onderwerpen.” 

 

4 Waarom is aandacht voor medische missers zo belangrijk? 

,,Omdat die vaak grote gevolgen hebben voor de patiënt. Het trauma sijpelt door, zeker bij blijvend letsel. Je moet leven met de fout van een ander. Dan is het belangrijk dat die fout erkend wordt.” 

 

5 Kende u professor Smalhout, naar wie Stichting Smalhout vernoemd is en die zich zijn leven lang inzette voor erkenning van medische fouten? 
 

,,Helaas kende ik hem niet persoonlijk. Ik ken alleen de verhalen van kennissen en natuurlijk zijn interviews in de media.” 

 

6 Begrijpt u de strijd van professor Smalhout tegen de doofpotcultuur? 
 

,,Zeker. Hij heeft lang gestreden voor erkenning van onnodig lijden van patiënten. Het is bewezen dat alleen al een luisterend oor helend kan werken. Toegeven dat er een fout is gemaakt, is dus belangrijk.” 

 

7 Wat zou u afschaffen in 020? 

,,Verkeersdrukte in het centrum. Je ziet soms de scooters langs toeristen heen scheuren, echt levensgevaarlijk. De grote risico’s die dat met zich meebrengt, moet je gewoon vermijden.” 

 

8 Wat valt er nog aan Amsterdam te verbeteren? 

,,De trams. Het is veel te druk geworden voor trams, vooral in het centrum. Ik zie zo veel bijna-ongelukken met trams en voetgangers. Dat loopt nog eens verkeerd af ze in het centrum mogen blijven rijden.” 

 

9 Wat is uw geheime restauranttip? 
 

,,Geen. Helaas ontbreekt mij de tijd om een culinair leven te leiden!” 

 

10 Op welke plek komt u het best tot rust? 

,,In Artis! Ik vind het heerlijk om daar samen met mijn vrouw, zonder kleinkinderen, te wandelen. We hebben sinds kort een jaarkaart.”

Back To Top
Zoeken