skip to Main Content

Drugsmuseum in De School

Hoe is het om een psychedelische trip te maken? Het antwoord op deze en andere vragen over drugs, krijgen geïnteresseerden vanaf 23 mei in drugsmuseum Poppi.

WEST – Organisatie Mailline gaat op 23 mei in De School een drugsmuseum openen. Het gaat Poppi Museum heten, met een knipoog naar het Engelse woord voor papaver, waarvan heroïne en cocaïne wordt gemaakt. Het museum wordt geen trekpleister zoals de toeristische musea op De Wallen, maar een ‘publiek toegankelijke instelling waar mensen laagdrempelig kunnen leren over verslaving en drugsbeleid’. Daarbij moeten bezoekers wel wat moeite doen om naar De School aan de Dr. Jan van Breemenstraat te komen. Het gebouw ligt weliswaar in stadsdeel West, bij de Jan Evertsenstraat, maar búiten de Ring A10. Mainline is van mening dat er over drugs veel misvattingen en vooroordelen de ronde doen, en dat het verhaal rondom drugs niet zwart/wit is. Het doel van het museum is bezoekers te ‘informeren en te prikkelen vanuit verschillende perspectieven’. De stichting doet al 25 jaar aan het bevorderen van de gezondheid en het verbeteren van de rechtspositie van drugsgebruikers door het geven van trainingen en voorlichting. Het doel is de schade door drugsgebruik zoveel mogelijk te beperken. ,,We willen dat mensen hun mening kunnen vormen op basis van kennis en feiten, en niet op emotie alleen, zoals nu vaak het geval is. Poppi brengt een verhaal over gezondheid en criminaliteit en over highs en lows”, zo staat op website poppi.amsterdam.

Psychedelische trip

In het museum zijn eeuwenoude, culturele voorwerpen te zien waarmee gebruikers drugs tot zich namen. Verder is er kunst die ‘onder invloed’ is gemaakt. Bezoekers krijgen een documentaire te zien die een inkijkje geeft in de drugsproductie en -handel. Ook krijgen ze de kans een psychedelische trip te ervaren met virtual reality. Het museum is een pop-up. Crowdfunding wordt gestart om het een meer permanent karakter te geven.

Back To Top
Zoeken