skip to Main Content

Houtzaagmolen wordt trekpleister

Het is de bedoeling dat Houtzaagmolen De Otter in Westerpark, langs de Kostverlorenvaart, weer een permanent draaiende molen wordt. Het terrein gaat open voor publiek.

WEST – Houtzaagmolen De Otter wordt toegankelijk voor het publiek. De nieuwe eigenaar is houthandel G.T. van der Bijl, die al tweehonderd jaar betrokken is bij het terrein. Nu heeft het bedrijf zowel het terrein en de molen in eigendom. Van het Stadsdeel mag er, behalve een museum, ook beperkte horeca op het terrein komen. ,,De Gouden Eeuw is letterlijk hier gestart. Er ligt op deze plek een rijke geschiedenis. Die verhalen willen we vertellen, in combinatie met de mogelijkheid een kijkje te nemen in de molen”, zo liet directeur Guido Mensink in het Parool weten. Ook moet de bouw van appartementen mogelijk worden op een deel van de grond. De houtzaagmolen uit 1631 is de oudste van Amsterdam. Rondom de molen was veel juridisch getouwtrek. Om de molen te redden zou die moeten verhuizen naar Uitgeest, omdat er vanwege de bebouwing te weinig wind zou zijn om hem te laten werken. De gemeente wilde die verhuizing niet, want ze wilde het monument behouden voor Amsterdam.

Net als vroeger…
Houthandel G.T. van der Bijl gaat met geld van de Triodos Bank het terrein nieuw leven inblazen. Het molenterrein wordt in oorspronkelijke staat teruggebracht en wordt openbaar toegankelijk voor publiek dat de molen in werking kan zien. De afgelopen tijd gebeurde dat af en toe al. Vrijwilligers lieten de molen dan draaien. Ook kan – net is in de zeventiende eeuw – op deze plek weer hout worden gezaagd. Langs de Kostverlorenvaart stonden ooit veel meer houtzaagmolens. De Otter is als enige behouden.

Back To Top
Zoeken