skip to Main Content

De Wallen worden groen

Een nieuw project moet de binnenstad duurzamer en klimaat-neutraler maken. Want als het daar kan, kan het elders in de stad ook.

CENTRUM – The Green Light District is afgelopen maand begonnen met het openen van het grachtenpand aan de Oudezijds Voorburgwal 136. Dit pand zal de komende jaren als ‘duurzame hub’ fungeren voor een groot project voor het vergroenen van de binnenstad. The Green Light District wil de binnenstad klimaatneutraal maken. ,,We gaan niet wachten tot de warmtenetten via de randen de stad zullen voorzien van warmte. Nee, we beginnen juist met de grootste uitdagingen in de monumentale binnenstad”, aldus initiatiefnemer Suze Gehem, directeur van De Groene Grachten. ,,Het Green Light District als groen hart van de stad, waar bewoners, bedrijven, organisaties en de gemeente met elkaar een slimme route uitstippelen naar een duurzame en toekomstbestendige stad, met behoud van monumentale waarden en kwaliteit van de leefomgeving.” Het begon allemaal met de aankoop van een grachtenpand door NV Zeedijk en de wens om mensen op de Wallen bij elkaar te brengen om samen te verduurzamen. Dit resulteerde in een bottom-up aanpak voor de verduurzaming van een heel gebied. Janny Alberts, mede-initiatiefnemer en directeur NV Zeedijk: ,,Green Light District is uitgegroeid tot een platform en voedingsbodem voor de opschaling van initiatieven van bewoners, ondernemers en instellingen op het gebied van de energietransitie en vergroening van de oude binnenstad.”

Icoonprojecten
Onder leiding van hoogleraar Andy van den Dobbelsteen gaat de TU Delft een uitgebreid onderzoek doen naar de kansen voor verduurzaming van het centrum. Ook worden vijf icoonprojecten opgestart, klein en groot. Van het verduurzamen van twee appartementen tot een heel gebouwenblok. Er komt een ‘sustainable shopping street’, de buurt wordt vergroend en vele panden worden geholpen aardgasvrij te worden. De Stichting denkt dat als de binnenstad van Amsterdam duurzamer kan, dan kan het overal. Meer info op: groenegrachten.nl/projecten/green-light-district

Back To Top
Zoeken