skip to Main Content

Communiceren via saya’s en koto’s

Tot en met 11 november 2019 is de mode-tentoonstelling Saya en koto: lagen van stof en van tijd’ te zien bij Imagine IC. Wat zeggen de vrouwen die deze unieke kledingstukken dragen met hun outfit?

ZUIDOOST – Op 23 juni opende de bekende modeontwerper Aziz Bekkaoui een nieuwe tentoonstelling in Imagine IC. De expositie draait om kledingstukken die veel vrouwen in Zuidoost op zon- en feestdagen dragen: traditionele outfits van Caribische snit, saya’s en koto’s. De kleurrijke kledingstukken zijn het resultaat van een zorgvuldig proces van stoffen kiezen, patroontekenen, naaien, stijven, vouwen en spelden. Ze fungeren als communicatiemiddelen: de draagster vertelt ermee hoe zij zich erin voelt.

Familiegeschiedenis
Daarnaast verklappen de outfits familiegeschiedenissen. Sommige rokken en bijbehorende kledingstukken worden al generaties lang doorgegeven en zijn met hun eigenaren de oceaan overgestoken. Hier aangekomen maken de Surinaamse koto en Antilliaanse saya nieuwe fans en inspireren ze hedendaagse ontwerpers. Tegelijkertijd wordt er over deze kleding gedebatteerd. Wat is het belang van tradities? Wat zijn de grenzen van vernieuwing? Ook de koloniale ontstaansgeschiedenis roept uiteenlopende emoties op. Wat is de waarde van dit erfgoed? Hoe willen we dit erfgoed levend houden? Wie zijn ‘we’?

Rituelen
In de expositie gaan het Research Center for Material Cultural (RCMC) en Imagine IC met draagsters en (nog) niet-draagsters van saya’s en koto’s op zoek naar de betekenissen en rituelen van de kleding. Het uitgangspunt daarbij is de Antilliaans-Surinaamse collectie van Rita Maasdamme. De tentoonstelling ‘Saya en koto, lagen van stof en van tijd’ is tot en met 11 november  te zien in IC Imagine aan het Bijlmerplein 393. Het RCMC is een onderzoeksinstituut van onder meer het Tropenmuseum. Imagine IC documenteert, presenteert en bespreekt het dagelijkse leven in de buurt en de stad om het erfgoed van de stad en het land aan te vullen. Kijk voor meer informatie op imagineic.nl.

Back To Top
Zoeken