skip to Main Content

Chaos binnenstad vraagt drastische maatregelen

Het rapport van de ombudsman over De Wallen is vernietigend. Om het Centrum niet ten onder te laten gaan aan het toerisme, zijn ‘Venetiaanse maatregelen’ nodig.

CENTRUM – Ombudsman Arre Zuurmond woonde vier maanden op De Wallen en kwam met een rapport met vernietigende conclusies. Hij presenteerde het onlangs in De Balie aan burgemeester Halsema. Hij keek naar zeven problemen die samen een ‘giftige cocktail’ van problemen brengen in de binnenstad van Amsterdam: de vuilnisberg, overlast, daklozen, sekswerkers, drugs, toerisme, ondermijning. Zo constateert Zuurmond dat de gemeente weliswaar extra reinigers inzet in Centrum, maar dat toeristen buiten blijven snacken en de troep achterlaten. Huurders van airbnb’s zetten hun vuilnis buiten op dagen dat het vuil niet wordt opgehaald en geven meeuwen en ratten vrij spel. In de binnenstad zijn zo’n driehonderd drugsdealers actief, ze bieden cocaïne en XTC aan. Het draagt bij aan het imago van Amsterdam als drugsstad. Zuurmond constateerde ook een ‘teringherrie’. Een voorbijkomende ‘feestbus’ met stampende housemuziek maakt dat de geluidsmeter uitslaat naar 101,5 Db, een volume dat niet gezond is. Andere herriebronnen zijn toeterende taxi’s, boten met feestende opvarende en cafés die in het holst van de nacht de deuren laten openstaan.

Géén evenemententerrein

Zuurmond denkt dat alleen ‘Venetiaanse maatregelen’ kunnen helpen de overlast in te dammen. De ombudsman verwijst naar maatregelen die de Italiaanse stad heeft genomen, zoals een verbod om te eten en drinken op staat. Hij denkt verder dat Amsterdam als aandeelhouder van Schiphol moet kunnen bewerkstelligen dat het aantal goedkope vluchten wordt ingedamd, zodat de drommen toeristen wegblijven. Burgemeester Halsema liet in een reactie weten: ,,We moeten iets doen aan de oorzaak, anders blijven we dweilen met de kraan open. We moeten de toeristenstroom aanpakken en de aard van het toerisme. Amsterdam is een cultuurhistorische stad, géén evenemententerrein.’

Back To Top
Zoeken