skip to Main Content

Binnenkort krijgt de Venserpolder een buurtrechter!

Binnenkort Krijgt De Venserpolder Een Buurtrechter!

Venserpolder krijgt een buurtrechter. Hoe zijn of haar rol exact zal worden ingevuld is nog onduidelijk. Wat wel duidelijk is: de rechter moet begrijpelijke taal spreken.

ZUIDOOST – ‘Orde! Orde!’, zal het vanaf dit najaar klinken. De gemeente werkt samen met de rechtbank Amsterdam om een buurtrechter in de Venserpolder aan te stellen. De komende maanden wordt de rol van de buurtrechter verder ingevuld. Maar het uitgangspunt is dat de buurtrechter eenvoudige zaken behandelt van bewoners met betrekking tot leefbaarheid, geld en veiligheid. Hierdoor wordt de rechtspraak voor bewoners beter toegankelijk en meer zichtbaar. Ook versterkt het de buurt. De buurtrechter is uiteraard onafhankelijk en onpartijdig en hij of zij moet begrijpbare taal spreken. Iedereen moet begrijpen wat er gezegd wordt. De buurtrechter betreft een samenwerking tussen gemeente, rechtbank, politie, buurtbewoners en openbaar ministerie.

Geen primeur
De Venserpolder is een logische keuze om een dergelijk project op te starten. Sommige inwoners hebben veel problemen tegelijk. Een buurtrechter heeft de mogelijkheid om in samenwerking met instanties en andere betrokkenen een goede oplossing van de problemen te vinden. Ook kan deze rechter de inwoners bescherming bieden als instanties de regels niet volgen. Zuidoost heeft hiermee overigens geen primeur. Deze methode is in het buitenland al succesvol uitgeprobeerd.

(Foto: Flickr / Merlijn Hoek)
Back To Top
×Close search
Zoeken