skip to Main Content

‘Ruiterlijk gebaar’ voor Anton de Kom

Het Standbeeld Van Anton De Kom

Er is een plein naar Anton de Kom vernoemd met daarop een monument te zijner ere. Nu wil minister Blok bij wijze van eerherstel ook een ‘ruiterlijk gebaar’ maken.

ZUIDOOST –Anton de Kom is een bekende naam in Zuidoost. Het plein waar het stadsdeelkantoor zit is naar hem vernoemd en daar staat ook een monument voor hem. Maar wie was hij eigenlijk? Anton de Kom is in 1898 geboren in Suriname en groeide uit tot een antikoloniale schrijver, activist en verzetsheld. In 1934 publiceerde hij zijn boek Wij slaven van Suriname, een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. In 1921 kwam De Kom aan in Nederland. Hier stichtte hij een gezin. In 1933 keerde hij, inmiddels overtuigd communist, met vrouw en kinderen terug naar Suriname, waar hij zich inzet voor de arme bevolking. Zijn activiteiten verontrustten de bestuurders, waarna De Kom werd gearresteerd. Tijdens een protestactie van de bevolking opende de politie het vuur, er vielen twee doden en 22 gewonden. De Kom moest terug naar Nederland.

Studiefonds
Tijdens de bezetting schreef hij voor de illegale krant De Vonk. Dat leidde ertoe dat hij in 1944 door de Duitse bezetter werd gearresteerd. Hij stierf kort voor de bevrijding op 47-jarige leeftijd in het Duitse concentratiekamp Sandbostel. De laatste jaren is er steeds meer sprake van eerherstel voor Anton de Kom die tijdens zijn leven werd gezien als een ‘lastpak’. Postuum is hem het verzetsherdenkingskruis toegekend en hij is opgenomen in de Canon van Nederland. Nu heeft minister Stef Blok toegezegd een ‘ruiterlijk gebaar’ te willen maken, zoals bijvoorbeeld de oprichting van een studiefonds voor Surinaamse studenten.

(Foto: Stadsarchief Amsterdam / Martin Alberts)
Back To Top
Zoeken