skip to Main Content

Amsterdammer betaalt voor folderverbod

Stadhuis

Amsterdammers moeten elk jaar minimaal €130.000 ophoesten voor de handhaving van de foldermaatregel die vorig jaar door het gemeentebestuur is ingevoerd.

De €130.000 die de gemeente Amsterdam jaarlijks kwijt is aan het meldingssysteem en handhaving van het folderverbod overtreft ruimschoots de handhavingskosten van buurgemeente Haarlem. Daar kost het folderverbod de gemeente naar verwachting het eerste jaar €63.000 en daarna jaarlijks €25.000.

Volgens de VVD-Haarlem wordt het paard achter de wagen gespannen: ,,De enige reden dat ondernemers reclamefolders verspreiden is omdat het werkt; het verbieden ervan heeft dus direct gevolgen voor de portemonnee van een ondernemer. Daar kun je niet zomaar aan voorbijgaan. Wie geen folders wenst te ontvangen, kan dat nu al aangeven. Brievenbusstickers zijn sinds jaar en dag in de publiekshal af te halen. Het is je eigen vrijheid om deze op je brievenbus te plakken. En wil je ze wel? Lees ze, en gooi de folders daarna netjes in de papierbak zodat het keurig gerecycled wordt.”

Andere steden

In navolging van Amsterdam overwegen ook andere steden, zoals Rotterdam, een foldermaatregel, tenzij bewoners met een ja-ja-sticker aangeven dat ze het advertentiemateriaal wél willen ontvangen.

Back To Top
Zoeken