skip to Main Content

Zelfde paasbloemen in Nicolaasbasiliek als in Vaticaan

Sint-Nicolaaskerk_Amsterdam

De Eurovisie-uitzending van de Paasmis komt dit jaar uit de Nicolaasbasiliek in Amsterdam. Omdat tv-kijkers van over de hele wereld daarna de traditionele pauselijke zegen Urbi et Orbi zullen zien vanuit Rome, is de bekendste katholieke kerk van Amsterdam versierd met dezelfde bloemen als het Sint Pietersplein.

Een deel van de bloemenpracht voor Rome werd daartoe in Amsterdam afgeleverd voordat het transport vertrok naar Italië. Zo toont de basiliek, bezocht door Amsterdammers en door vele buitenlandse toeristen, verbondenheid met gelovigen over de hele wereld.

Bijna ging het bloementransport naar Rome niet door, omdat een aantal sponsoren zich terugtrok. Anderen pakten de handschoen weer op en nu kunnen de Nederlandse bloemisten zich niet alleen bewijzen in de tv-uitzending uit Rome, maar ook uit de Nicolaasbasiliek in Amsterdam.

De mis op Eerste Paasdag 17 april, voorgegaan door bisschop Jan Hendriks, met zang van de Capella Nicolai, begint om 11.00 uur en wordt uitgezonden op NPO2.

Ook de Paaswake op 16 april, voorgegaan door pastoor Eric Fennis, met zang van het Basilica Consort, wordt uitgezonden op NPO2. Deze mis begint om 23.15 uur.

Op Goede Vrijdag, 15 april  is er in de Nicolaasbasiliek een Kruisweg, waarvoor Vonne van der Meer speciaal teksten schreef en Hans Latour nieuwe orgelmuziek componeerde.

Back To Top
Zoeken