skip to Main Content

Aids-monument terug op De Ruyterkade

Het Aidsmonument is na 10 maanden weer terug op de De Ruyterkade achter het Centraal Station van Amsterdam. Het monument moest sinds februari dit jaar wijken tijdens de werkzaamheden aan de kade, waar een nieuwe pontsteiger werd gebouwd. Vanaf deze Wereld-Aids-dag, 1 december, heeft de stad nu weer een vaste herdenkingsplek, waar nabestaanden hun liefde voor hun verloren dierbaren kunnen vieren.
Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds: ,,Het is belangrijk om zo’n plek in de stad te hebben. Amsterdam heeft in het begin van de hiv-epidemie, nu 40 jaar geleden, veel jonge mensen verloren aan aids. Maar wereldwijd is aids nog lang niet over, vorig jaar overleden er weer 680 duizend mensen aan de gevolgen van aids, omdat ze geen gelijke toegang hadden tot medische zorg en medicijnen. Het aidsmonument herdenkt ook al deze mensen en wijst ons op de bestaande ongelijkheid in de wereld.”
In het telraam met de rode glazen bollen van het Aidsmonument is nu een nieuw cijfer gevormd: 19.925. Dit is het aantal mensen met hiv in Nederland dat dankzij hun medicatie het hiv-virus zo heeft onderdrukt dat ze het niet langer kan doorgeven. Er leven 24.000 mensen met hiv in Nederland, 95% is in behandeling en heeft een onderdrukt virus. Dankzij de hiv- behandeling en meer preventiemogelijkheden, zoals de hiv-preventiepil PrEP, kan de hiv-epidemie uiteindelijk stoppen. Nederland is inderdaad goed op weg om het eerste land ter wereld te worden om dat te bereiken, een land met nul nieuwe hiv-infecties.
Back To Top
Zoeken