skip to Main Content

‘Silicon Island’ aan het IJ

Het Oosterdokseiland wordt de plek waar techbedrijven graag zitten. Met miljarden aan beurswaarde wordt misschien het duurste plekje van de stad.

CENTRUM – Wat de Zuidas is voor de financiële sector, lijkt Oosterdokseiland te worden voor de tech-sector. Techreuzen als Adyen, TomTom, Takeaway.com en Booking.com zitten namelijk allemaal op een heel klein stukje grond bij het Oosterdokseiland. Booking.com is bezig met het bouwen van een hoofdkantoor op deze plek. De Volkskrant schatte dat, zodra Booking zich er vestigt, de totale beurswaarde van de bedrijven op het eiland bijna honderd miljard euro zal bedragen. Ook het kantoor van betaalplatform Adyen zit sinds 2012 op het eiland. Tien jaar geleden stond daar nog het grote grijze PTT-gebouw. In 2004 trok ‘de post’ er uit. Daarna was het een centrum voor design en kunst, met bovenin de legendarische Club 11. Ook het Stedelijk Museum had er een dependance. Op het eiland kwamen eerst de OBA en het conservatorium en nu dus de techbedrijven. TomTom was rond 2000 de eerste. Daarna kwam Takeaway.com, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl. Dat begon in Enschede, verhuisde naar Utrecht en vervolgens naar Amsterdam. Het Oosterdok is de ‘hub’ voor de internationale expansie van het bedrijf. Adyen dat zich na een beursgang ontpopte tot miljoenenbedrijf, breidde hier onlangs behoorlijk uit en bezet nu tien verdiepingen op het Oosterdokseiland.

De prioriteit
Op het moment wordt er dus gebouwd aan een nieuw kantoor voor Booking.com, dat in 2021 klaar moet zijn. Van de constatering van De Volkskrant dat het gebied een techcampus wordt, lijken de ondernemingen zelf niet onder de indruk. De woordvoerder van Adyen laat aan de krant weten: ,,Vaak heb je niet eens door dat dit een soort techeiland wordt. We letten vooral op onszelf. Onze prioriteit is het bouwen van een bedrijf.”

Beeld: Merijn Roubroeks voor Amsterdam Marketing

 

 

 

 

 

Back To Top
Zoeken