skip to Main Content

Rotterdamse iepen ingeënt tegen Iepziekte

Het Vaccineren Van De Iepen Tegen De Iepziekte.

Terwijl de Rotterdammers zich laten vaccineren tegen corona, wordt de helft van alle Rotterdamse iepen gevaccineerd tegen de besmettelijke iepziekte. Het gaat om circa drieduizend bomen!

ROTTERDAM – De helft van de ongeveer zesduizend iepen in Rotterdam wordt gevaccineerd, de andere iepen zijn grotendeels resistent. Deze bomenziekte wordt veroorzaakt door schimmels die groeien in de houtvaten van de boom. De ziekte is zeer besmettelijk en kan zelfs door dood hout worden verspreid. Maar ook de iepenspintkever verspreidt de ziekte. Een zieke iep trekt de kevers aan, de vrouwtjes boren gaatjes in de bast waar zij de eieren leggen. De kevers die vervolgens geboren worden hebben de dodelijke schimmel op hun vleugels en infecteren andere bomen als zij uitvliegen. Ronald Loch, adviseur bomen bij de gemeente Rotterdam: ,,We voorkomen verspreiding door zieke bomen vroeg te signaleren. Mensen vragen me weleens of ik met bomen praat. Dat doe ik niet, maar ik luister wel. En als je goed luistert, hoor je ontzettend veel. Want net als bij mensen, zie je aan de houding van een boom of er iets mis is. Daarnaast merk je het aan een aantal kenmerken zoals minder bladeren in de kroon, dode takken of een andere kleur blad”, aldus de bomendokter.

Prijzig

De Iepziekte wordt bestreden door zieke bomen te verwijderen of te vaccineren. Dat laatste is overigens een prijzige aangelegenheid. Bovendien is er in Nederland maar één bedrijf gespecialiseerd in de vaccinatie van de bomen. De bomen kan alleen op droge dagen worden gevaccineerd, want de bast moet droog zijn zodat de boom het vaccin opzuigt. Tussen 1992 en 2016 zijn volgens de Wageningen Universiteit meer dan een half miljoen iepen gevaccineerd. Waarom ons land zoveel iepen heeft. Bomendokter Loch heeft het antwoord: ,,De iep heel goed past bij ons zeeklimaat.”

(Foto: Jan van der Ploeg / Gemeente Rotterdam)

Lees ook:

Hulp voor gedupeerden toeslagenaffaire

Back To Top
Zoeken