skip to Main Content

Ook in Rotterdam protest tegen woningcrisis

Woningen Zijn Schaars En Worden Daardoor Steeds Duurder.

In Rotterdam wordt in oktober geprotesteerd tegen het woningbeleid. Met negen eisen hoopt de organisatie de crisis tegen te kunnen gaan… Maar wat doet de gemeente nu al?

ROTTERDAM – De woningmarkt staat enorme onder druk.  De woningschaarste kan niemand ontgaan. Het heeft geleid tot peperdure koop- en huurwoningen en lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen. In sommige steden loopt de wachttijd op tot zeventien jaar. Velen vinden dat het zo niet langer kan. Op 12 september wordt daarom op de Dam in Amsterdam HET WOONPROTEST georganiseerd. Ook in Rotterdam is er actiebereidheid. Op 23 oktober heeft hier de Woonopstand plaats. De bedoeling is om met zoveel mogelijk verschillende groepen mensen te demonstreren voor een ander woonbeleid. Overigens is de gemeente Rotterdam al druk met het bedenken van oplossingen voor het woningtekort. In de wijken Kralingen en West mogen geen panden meer worden opgedeeld in (studenten)kamers en er is een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwwoningen. Ook wil de gemeente in sommige wijken een beleggersverbod instellen. In dat geval mogen huizen niet meer opgekocht worden voor de verhuur. Om snel woningen te kunnen bouwen, kwam de gemeente dit voorjaar met het plan om een deel van de Schiehaven, tussen de wijken Lloydkwartier en Schiemond (Delfshaven), te dempen. Dit leidde overigens direct tot verontruste reactie van omwonenden. Het gaat de organisatie achter het Rotterdamse protest in elk geval allemaal niet snel genoeg.

Woonzekerheid

De organisatie meldt: ‘Wonen is een mensenrecht!’ De organisatie heeft negen eisen geformuleerd, waaronder woonzekerheid en de beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen (zowel koop als huur). Ook staat het afschaffen van de verhuurderheffing op de agenda. Deze heffing kost de wooncorporaties veel geld dat ze anders kunnen gebruiken voor woningbouw. Waar het protest plaats gaat hebben is nog niet bekend. Wel de aanvangstijd. Het protest begint om 14.00 uur. Meer informatie via woonopstand.nl.

(Foto: Citynieuws / Jardo Louw)

Lees ook…

Straatintimidatie in zeven portretten

Back To Top
Zoeken