skip to Main Content

Nieuwe kademuren Da Costakade

Nieuwe Kademuren Da Costakade

De Da Costakade blijkt toch nog steeds niet sterk genoeg om autoverkeer te dragen. Om die reden wordt nu de hele kademuur.

WEST – Er is verder onderzoek gedaan naar de staat van de kademuren aan de Da Costakade. Vorig jaar waren de muren in zo’n slechte staat, dat er instortingsgevaar bestond. Uit de eerste resultaten blijkt dat de muren de komende jaren op minimaal vijf plekken vernieuwd moeten worden, zo schrijft portefeuillehouder Jeroen van Berkel in een brief aan de bewoners. ,,In eerste instantie leek het erop dat de overige kademuren een restlevensduur van maximaal vijftien tot 25 jaar hadden. Uit nadere analyse van de resultaten hebben wij helaas moeten concluderen dat ook de andere kademuren zeer waarschijnlijk een kortere levensduur hebben”, zo concludeert Van Berkel.

Afgesloten voor…
Vorig jaar augustus werd de Da Costakade ineens afgesloten, omdat de straat schade had aan het riool. Dat kwam door werkzaamheden aan de kademuur, die verzakkingen veroorzaakte. Na het plaatsen van een stalen damwand, kwam er zand in rioolbuizen, waardoor het risico bestond van lege ruimtes konden komen onder het wegdek. Ook de brug over de Da Costakade, brug 108, kon het verkeer niet meer aan en moest drastisch worden vernieuwd. Daardoor was lange tijd afgesloten voor auto’s, vrachtwagens en trams.

Veel impact
Dat de kademuren niet sterk genoeg zijn, komt volgens Jeroen van Berkel door het huidige gebruik en de belasting op de kade. Daarbij komt dat het niet verantwoord is slechts een deel van de muren te vernieuwen omdat hierdoor scheuren en verzakkingen kunnen ontstaan. Daarom gaat de komende jaren de hele muur op de schop, inclusief het stuk tussen de Kinkerstraat en de Jacob van Lennepkade aan de oneven zijde. Van Berkel voorspelt dat de impact van de werkzaamheden groot zal zijn. De uitvoering gaat plaatsvinden tussen 2021 en 2024/2025.

Back To Top
×Close search
Zoeken