skip to Main Content

Nieuw kunstwerk: Vierdelige bank van 170 meter

Vroeger Losten Vrachtschepen Van Over De Hele Wereld Hout In De Houthaven. De Havenarbeiders Woonden In De Spaarndammerbuurt.

Het Houthavenpark is een kunstwerk rijker: Een vierdelige bank van wel 170 meter lang. Het concept werd bedacht door buurtbewoners en gemaakt door kunstenaar Marjet Wessels Boer.

WEST – Het kunstwerk heeft “ongedeelde buurt” als officieel thema, aldus adviescommissie Kunstplan Houthaven, en viert dat de Houthaven en de Spaarn­dammerbuurt één groot geheel zijn. Bewoners uit beide buurten kwamen met het idee voor de bank, bijgestaan door een kunstad­viseur, verscheidene ontwikkelaars en experts op het gebied van het inrichten van open bare ruimtes. Daarna ontfermde omgevingskun­stenaar Marjet Wessels Boer zich erover. ,,De naam van de bank, Voortdurend, verwijst naar de voortdurende beweging van het water, de schittering, de weerkaat­sing van de zon hierop”, vertelt zij . ,,Dat inspireerde tot het mengen van 2 kleuren golven in één bank. En per bankdeel is de menging anders. Als mensen erlangs lopen of fietsen zorgt de menging van de 2 kleuren in com­binatie met de golvende beweging voor een mooi effect.”

Verbinding

De gemeente Amsterdam zegt ac­cent te willen leggen op de verbin­ding tussen de twee buurten. Vroe­ger al was de Houthaven een plek waar internationale vrachtschepen hun hout losten, en de werkne­mers van de haven woonden toen in de Spaarndammerbuurt. Nu laten ze die connectie terugkeren door het nieuwe Houthavenpark, een ‘groene schakel tussen beide wijken’, en ook dit nieuwe kunst­werk

(Foto: Flickr / Warren LeMay)

Lees ook…

‘Bruno Taut: De fantasie voorbij’

Back To Top
Zoeken